Saopštenja Ministarstva

Podrška Srbiji u ponovnom otkrivanju zaboravljenih ukusa starih autohtonih sorti voća i grožđa

Na svečanom otvaranju tvining projekta „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“, danas 14. decembra 2017. godine u Beogradu, predstavljeni su ciljevi i dosadašnji postignuti rezultati pomenutog projekta koji se sprovodi kroz partnerstvo Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Republike Italije.

Ovaj projekat je od velikog značaja za Srbiju u okviru procesa pristupanja EU, jer direktno utiče na usklađivanje postojećeg pravnog institucionalnog okvira i procedura za registraciju sorti poljoprivrednog bilja sa zahtevima EU i međunarodnim standardima. Takođe, jedan od očekivanih rezultata sprovođenja pomenutog projekta jeste i unapređenje profesionalnih veština osoblja zaposlenih u institucijama korisnicama i uspostavljanje baze podataka za Nacionalni registar biljnih sorti, uključujući i održavaoce starih domaćih i odomaćenih sorti voća i grožđa.

Opšta svrha projekta je podrška Srbiji u izradi pravnog okvira za olakšanje oporavka, zaštite, registracije i eksploataciju u budućnosti starih autohtonih sorti voća i grožđa. Po jedan zvanični održavalac će biti određen za svaku, potencijalno ekonomski važnu, lokalnu sortu voća i vinove loze. Održavalac će biti zadužen za očuvanje ovih sorti, uključujući i lokalne poljoprivrednike, u cilju održavanja nasleđa lokalnog genetskog resursa voća i vinove loze. Ovako očuvani genetski resursi, mogu se dalje koristiti kao osnov za stavljanje u promet od strane poljoprivrednika i proizvođača, kao i za razvoj novih sorti, koje će posedovati neke bitne i cenjene karakteristike, od strane istraživačkih institucija i oplemenjivača.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja projekta danas su se prisutnima obratili: Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, gospodin Ričard Maša (Richard Masa) šef trećeg sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji, NJ. E. Đuzepe Manco (Giuseppe Manzo) ambasador Republike Italije u Srbiji i gospodin Dušan Čarkić, pomoćnik ministra finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU).

Ovaj osamnaestomesečni projekat čiji budžet iznosi 800.000,00 evra, u potpunosti je finansiran iz IPA II programa Evropske unije za Srbiju. Projekat će trajati do 30. novembra 2018. godine.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast