Саопштења Министарства

Подстицаји у сточарству остају непромењени

Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине састали су се данас на хитан захтев Удружења произвођача млека Србије, како би разговарали на тему премирања млека, подстицаја у сточарству и нетачној информацији која је узнемирила сточаре, да ће премије за млеко бити укинуте.

„На терену се данас пронела информација, тачније дезинформација, да ће премија за млеко, која износи 7 динара, бити укинута. Она неће бити укинута. У изменама и допунама Закона о подстицајима, стоји да ће она бити до 7 динара и неће бити смањивана. Свесни смо да постоји криза у млекарском сектору, да чак и на нивоу Европске уније постоји много проблема, а наш задатак је да наше произвођаче заштитимо на све могуће, законом дефинисане начине“, изјавио је помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Ненад Катанић.

Он је истакао да је важно што ово репрезентативно удружење препознаје хитност доношења одлука и успостављање новог система премирања млека, а то је плаћање по квалитету. Катанић је казао да је удружење на састанку предложило низ контруктивних предлога који ће се узети у разматрање и изменама и допунама Закона о подстицајима настојаће се да буду решени.

Председник Удружења произвођача млека Србије Љубиша Јовановић рекао је да су данас добили уверавање Министарства да се аграрни буџет неће мењати, као и да се премије за млеко неће мењати.

„Спремни смо да подржимо одлуку која ће реконструисати систем подстицаја. Желимо да премија за млеко остане минимално седам динара за млеко екстра класе, и предлажемо да она буде повећана и на осам и девет динара, али такође предлажемо да се млеко које није у класи квалитета, не премира“, нагласио је Јовановић.

Тиме би се, како је рекао, исправила неправда која иде на штету оних фармера у Србији којих је око 50 посто, који перманентно улажу и инвестирају у своју производњу и квалитет муже, а обесхрабрили они који то не чине.

Произвођач млека из Петровца на Млави, Јоле Обрадовић, који улаже у своју производњу и настоји да је побољша, изјавио је да би требало да се премије за млеко исплаћују по квалитету, јер „само тако можемо имати квалитетно млеко и за наше потребе као и за извоз“, као и да би то био подстрек да наставе да се и даље успешно баве овом производњом.

Видео изјаве можете преузети са сајта Инфобироа www.infobiro.tv.

Категорије

Величина текста
Контраст