Саопштења Министарства

Појачане контроле ветеринарске инспекције

саопштење

Лето као годишње доба због високих температуре повлачи за собом оправдани ризик за безбедност хране животињског порекла, тако да је ветеринарска инспекција на целој територији Републике Србије, појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране, а нарочита пажња се усмерава на објекте брзе хране, ресторане, трговинске ланце  и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, јавне градске пијаце односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе.

Свега неколико сати на високим температурама довољно је да се из једне бактерије у храни развије њих два милиона. У веома кварљиве врсте хране спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, нарочито мајонеза и млечни производи,.

Дешава се да инспектори затекну у промету храну која се не чува у адекватним условима већ је изложена дејству повишених температура и атмосферским утицајима. У периоду са високим температурама храна се мора чувати на ниским температурама у такозваном `хладном ланцу`.

Инспектори предузимају мере у свим ситуацијама када се констатују неправилности било да се ради о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији храном или неадекватном чувању.

Зависно од утврђених неправилности налаже се отклањање недостатака, забрањује се обављање делатности и  стављање у промет неисправне хране, повлачење и уништавање на лицу места затечене неисправне хране,док се против починилаца прекршаја предузимају управне радње.

Највећа одступања и неправилности уоче се у поступцима са храном у објектима намењеним за складиштење хране животињског порекла и на тржницама великих градова.

 

ПРЕПОРУКА ПОТРОШАЧИМА:

Лако кварљиве производе животињског порекла требало би куповати само у објектима и продајним местима где се они чувају у расхладним уређајима, а обавезно треба проверити датум производње и рок употребе. Сумњу у исправност хране животињског порекла сваки грађанин може поставити већ на основу промене боје, мириса и где је могуће укуса.

У кућним условима треба одвајати сирове намирнице од куване хране јер се микроорганизми лако преносе. Храну би требало чувати у расхладним уређајима, обавезно добро термички обрадити пре конзумације, а у летњем периоду не препоручује се држање куване хране дуже од пет дана у фрижидеру.

 

Савете у вези безбедности  хране током летњег периода погледати – овде

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст