Саопштења Министарства

Пољопривреда и иницијатива „Отворени Балкан“

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да од понедељка, 3. јануара креће „Отворени Балкан“ између Србије, Северне Македоније и Албаније, усаглашене су све лабораторијске анализе, тако да на границама нема фитосанитарне и ветеринарске инспекције, а ништа неће бити на уштрб квалитета робе.

Министар Недимовић рекао је данас гостујући у Дневнику РТС-а да је прича о иницијативи „Отворени Балкан“ договор за будућност и да се тиме руше баријере између Србије, Северне Македоније и Албаније.

„Од понедељка креће „Отворени Балкан“. Што практично значи да ако храна крене из Северне Макединије, не мора бити контролисана у Македонији па у Србији. Усагласили смо лабораторијске анализе, тако да на границама нема фитосанитарне и ветеринарске инспекције, а не на уштрб квалитета робе“, објаснио је Недимовић.

Према његовим речима, комплетна размена између Србије, Северне Македоније и Албаније у сектору хране износила је 420 милиона евра.

„Замислите колики простор се отвара у овој области, нема више чекања на границама. Добијамо још један простор, 50 посто становништва више где можете да пласирате своју робу“, навео је Недимовић.

Додао је да Србија 2021. године има 5 милијарди долара извоза робе, а претпоставља да ће у новом простору у оквиру „Отвореног Балкана“ достићи и милијарду евра.

Недимовић је позвао и остале земље региона да се придруже иницијативи.

„Дефинитивно је корона променила ситуацију у домену хране. Оно што пољопривредницима може најбоље да се деси јесте добра цена, држава даје субвенције. Расписали смо конкурс да до 50 посто новца враћамо за опрему, биће после Нове године субвенције за сточаре, биће сличних ствари и у марту“, најавио је Недимовић додајући да српска пољопривреда расте из године у годину. Напомиње да ће „храна и наредних година бити хит у свету“.

Министар Недимвић је навео и да је идентификовано 1300 запарложених њива у власништву државе и то је понуђено на лицитацију јер како је додао, најскупља је њива која се не обрађује.

„Знамо са сваким квадратом шта се ради. Нико не би узимао у закуп њиву да се не исплати“, закључио је Недимовић.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст