Саопштења

Пољопривредници се окупили у Осечини на ДАНИМА ШЉИВЕ

Подгорина је крај пре свега препознатљив по шљиви и њеним производима. Ова година била је благо речено занимљива сматра ресорни министар Бранислав Недимовић који је по трећи пут на намифестацији у част шљиве.  „Ове године сте радили вредно, добро зарадили и у здрављу потрошили поручио је Недимовић уз препоруку “вишак новца улажите у заштиту засада, осигурање и наводњавање да би имали још више оваквих и бољих година“.
Као успомена на добру производну годину остаће и бројне фотографије домаћина којима се министар прикључио на њиxовим штандовима да би из прве руке сазнао како протиче берба, да ли су задовољни и треба ли још нешто помоћи.
Према подацима Управе за аграрна плаћања у ову општину из државне касе исплаћено је скоро 193.000.000 динара за 3724 газдинства, а њих 69 очекује исплата када уреде документацију у складу са Законом и важећим прописима. Вредни домаћини Осечине али и привредници добили су и значајна средства из ИПАРД-а јер је по овом основу исплаћено више од 31.000.000 динара.
Председник Општине Осечина Никола Томић овом приликом нагласио је бројне пројекте који су изведени протекле године или се ради на њима. „Држава је наш партнер, подршка и ослонац. У прилог тој чињеници иде и податак да је свако обећање које се чуло на отварању овог сајма и испуњено“ рекао је Томић бројним представницима медија који прате овај догађај.
Републички Завод за статистику бележи раст површина под шљивицима у последњих пет година тако да је у Србији у 2020. години имало 73.010 хектара засада шљиве, а просечан принос је 8 тона по хектару. Када је реч о извозу забележено је да смо извезли у вредности већој од 21.000.000 евра што је зарада за 32000 тона извезене робе. На страни увоза је свега 800.000 евра. То је велики суфицит који ће у наредним годинама бележити раст упоредо са растом површина и променом сортимента у новим засадима. Извоз шљиве највише иде у ЕУ, односно Немачку, где оде око 30% извезених количина. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставиће подршку сектору воћарства кроз повраћај средстава до 50% за подизање засада, изградњу и опремање објеката али и подршку за прераду било кроз бесповратна средства или кредите.

Категорије

Величина текста
Контраст