Саопштења Министарства

Положен камен темељац за фабрику за прераду воћа у Ариљу

У Ариљу је данас положен камен темељац за фабрику за прераду воћа H&S Fruits d.o.o., која је заједничка инвестиција Србије и Мађарске, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да су прерада воћа и извоз у иностранство спас за пољопривреднике у Србији.

У првој фази у ариљској фабрици производиће се каше и воћни концентрати, док ће се у Мађарској радити дорада. План је да у каснијим фазама у Ариљу буде комплетна производња.

Министар Недимовић подсетио је да је иницијатива за изградњу фабрике потекла 2016. године, када је одржана заједничка седница влада Србије и Мађарске, а да је током протекле године влада тражила партнере, компаније са мађарске и српске стране, које имају добре резултате и снагу да изнесу пројекат.

„Резултат ће бити извоз концентрата који настаје као продукт прераде индустријске малине и другог воћа“, навео је Недимовић, додајући да је Влада Србије у јануару одлучила да за развој прехрамбене индустрије издваја посебна средства.

Министар Недимовић је рекао да је захвалан мађарским колегама који су препознали Србију као доброг политичког партнера, те додао да је та земља издвојила 32 милиона евра за инвестиције на Западном Балкану.
Недимовић је најавио да ће српско-мађарска сарадња бити настављена на сличним пројектима на још локација у Србији, као што су Мерошина, Бојник, Коцељева…

Министар је закључио да је прерада воћа и извоз у иностранство спас за пољопривреднике у Србији, јер генерише кооперанте, обезбеђује сигуран пласман и уговоре.

Заменик министра спољних послова и спољне трговине Мађарске Levente Magyar подсетио је да је полагање камена темељца за фабрику H&S Fruits у Ариљу резултат разговора премијера Србије и Мађарске и жеље да се мађарска улагања прошире и ван Војводине, додајући да инвеститори препознају подршку коју српска влада пружа инвеститорима.

Председник општине Ариље Милош Недељковић рекао је да Ариље почетком градње фабрике добија много и да се нада новим инвестицијама у том крају, и навео да је фабрика за прераду воћа важна јер ће се тиме решити део проблема везан за прераду малина.

Категорије

Величина текста
Контраст