Саопштења Министарства и најаве

Потписани Уговори о субвенционисаним кредитима

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић и представници десет банака потписали су, дана 15. марта 2012. године, Уговоре о субвенционисаним кредитима за подстицање пољопривредне производње у 2012. години у Влади Републике Србије.

Банке са којима су потписани Уговори о субвенционисаним кредитима су: Комерцијална банка АД Београд, Procredit Bank АД Београд, Banca Intesa АД Београд, Hypo Alpe-Adria-Bank AД Београд, Credit Agricole Banka Srbija AД Нови Сад, Пољопривредна банка Агробанка АД Београд, Банка поштанска штедионица АД, KBC банка АД, Агроиндустријско-комерцијална банка “Аik Banka” АД Ниш и Societe Generale Banka Srbija АД Београд, Развојна Банка Војводине А.Д. Нови Сад, НЛБ Банка А.Д. Београд, Универзал Банка Акционарско Друштво.

Том приликом министар Петровић је изјавио: „Циљ ове мере је повећање приноса по хектару. Кредити ће моћи да се користе за све намене у пољопривредној производњи – развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства, сточарства и за инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и објекте“, и подсетио да је прошле године око 11.000 корисника ове врсте кредита успело да дође до 6,5 милијарди динара.

Кредити су динарски са фиксном каматном стопом од шест одсто годишње и роком отплате до три године. За средства ће моћи да конкуришу физичка лица, носиоци регистрованог пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица без обзира на то да ли су уплатила доприносе за социјално и пензионо осигурање. Захтеви за одобрење кредита се подносе банци до 1. новембра 2012. године.

Да подсетимо, Влада Републике Србије усвојила је 9. марта Уредбу о подстицању пољопривредне производње путем кредитне подршке кроз субвенционисање дела камате у 2012. години а из аграрног буџета за те намене обезбеђено је укупно 400 милиона динара. Укупно одобрени износ кредита по кориснику – за физичко лице и предузетника не може бити већи од пет милиона динара, за земљорадничке задруге износиће 15 милиона динара а за правно лице пет милиона динара. Одобрени износ може бити повећан до 50 милиона динара за задруге и правна лица, уколико су средства намењена развоју сточарства, односно набавци животиња за тов и хране за те животиње.

Категорије

Величина текста
Контраст