Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Потписаним Протоколом до лакше контроле следљивости робе

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и руководилац Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор  Рускe Федерацијe Сергеј Данкверт потписали су данас, 12. јануара 2016. године, Протокол о обезбеђивању фитосанитарних захтева између Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Рускe Федерацијe.

Министар Богосављевић Бошковић навела је да је овај протокол неопходан, с обзиром да извоз пољопривредно прехрамебних производа из Србије на тржиште Руске Федерације расте из године у годину.

„Сада је важно да се та трговина обезбеди са фитосанитарног аспекта у смислу да се заштити и територија Руске Федерације и територија Србије“, нагласила је министар Богосављевић Бошковић и додала да овај протокол пружа правну основу за даље јачање трговине, привредне сарадње, као и  инвестиције у агроиндустријски комплекс Србије.

Данкверт је појаснио да је Протокол везан за следљивост роба, и одређује тачне процедуре, односно начин на који ће се контролисати роба пореклом из Србије, подсетивши да је Руска Федерација увела санкција на увоз појединих врста роба из Европске уније.

Он је казао да је слична ситуација била и са робом која подлеже ветеринарској контроли, па су одређене пошиљке задржаване због бојазни да не дође до реекспорта из ЕУ. „Ми смо тренутно, између наше две службе, одрадили механизме који гарантују да не могу да дођу робе које нису пореклом из Србије“, истакао је Данкверт.

Данкверт је навео да је такође због санкција, барено месо из Србије морало да има жиг како би се гарантовало порекло, а од сада ће бити  дозвољен слободан извоз те врсте робе, као и меког и и тврдог масног ткива за чији извоз Србија до сад није имала дозволу. Он је најавио да ће руска страна пружити помоћ Србији у добијању одобрења за транзит неких производа преко територије ЕУ, прецизирајући да се ради о свињском месу.

Потписивање овог протокола допринеће интензивирању сарадње ресорних министарстава пољопривреде две земље, као и промета роба биљног порекла. Истовремено ће се створити услови за предузимање свих неопходних мера за обезбеђивање праћења свих активности контроле фитосанитарне безбедности производа који се извозе, у процесу њене производње, премештања, припреме за отпрему и фитосанитарне сертификације, што је у интересу обе земље.

Овим протоколом уређују се питања узајамног обавештавања о изменама у листи карантински штетних организама, фитосанитарни сертификати, одржавање заједничких састанака, предузимање неопходних мера за обезбеђивање праћења свих активности контроле фитосанитарне безбедности производа који се извозе, регистрација извозника производа са високим фитосанитарним ризиком у Руску Федерацију, поступање при реекспорту производа и др.

Категорије

Величина текста
Контраст