Саопштења Министарства

Повољни кредити за куповину пољопривредног земљишта захваљујући сарадњи Министарства пољопривреде и Банке Поштанска штедионица

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић потписали су данас у Новом Саду меморандум који ће омогућити пре свега младим пољопривредним произвођачима да користе повољне кредите за куповину пољопривредног земљишта са роком отплате од 20 година.


Као гаранција ће се користити пољопривредно земљиште које се купује, а износ кредита ће бити од 2.000 до 50.000 евра.

Министар Недимовић је након потписивања меморандума у оквиру Међународног пољопривредног сајма изјавио да је реч о потпуно новом производу на нашем тржишту, и да ће Министарство пољопривреде заједно са Банком Поштанска штедионица подржати пре свега младе пољопривредне произвођаче да могу да купују пољопривредно земљиште са роком отплате 20 година.

„Обично је то на тржишту то до сада било 7-10 година, ту није било математике, поготово не за младе који отпочињу свој бизнис“, подсетио је Недимовић, додајући да је реч о квалитетном производу који ће у другој половини године бити пред младим пољопривредницима.

Ови кредити ће заједно са другим алатима које нуди Министарство пољопривреде, као што су грантови за отпочињање пољопривредне производње, омогућити младима да остану у Србији и живе од своје производње, нагласио је Недимовић.

Министар је објаснио да то практично значи да ће уколико неко жели да купи 2-3 хектара земље, то моћи да уради под врло повољним условима, добије грант од државе од 12.000 евра, засади облачинску вишњу, лешник, успостави пластеничку производњу и „стане на своје ноге“.

Недимовић је истакао да је одобравање овакве врсте повољних кредита за куповину земљишта специфичан начин функционисања између Министарства и неке банке, у овом случају – Банке Поштанска штедионица, која је 100 одсто у државном власништву.

Министар је навео да је остало пар техничких ствари да се заврши како би кредити били расположиви, и да на терену већ постоји велико интересовање за ту врсту кредита.

Недимовић је закључио да ће овај производ даље унапредити тренд раста површине обрадивог земљишта по газдинству, напомињући да је захваљујући мерама Министарства пољопривреде за младе, основано скоро 2.000 нових газдинстава у последње две године, што је озбиљан искорак у односу на претходни период.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић казао је да Банка Поштанска штедионица већ неколико месеци разговара са Министарством пољопривреде.

„Захваљујући пре свега оперативности министра успели смо да осмислимо одређене производе и врло брзо нас очекује производ помоћу кога ћемо омогућити да се купује земљиште на 20 година од 2.000 до 50.000 евра, са врло примамљивим каматама и на тај начин ћемо омогућити свима који желе, имају средстава и жеље да имају земљиште, да укрупне своје поседе, да на тај начин остваре то право“, навео је Кекић.

Кекић је нагласио да Банка Поштанска штедионица одобравањем ове врсте повољних кредита показује изузетну одговорност према Влади Србије и клијентима, и да су сви кредити у функцији грађана.

Кекић је навео да Банка Поштанска штедионица, која има 174 објекта широм Србије, има добро обучене службенике који ће моћи да спроведу овај програм.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст