Саопштења Министарства Активности министра

Представљен рад Европског шумарског института

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић састала се данас, 17. децембра 2015. године са директором Европског шумарског института г-дином Марком Палахијем, с којим је разговарала о улози и значају поменуте међународне организације, чију Конвенцију Европског шумарског института (ЕFI) је до 2013. године ратификовало 25 европских држава. Ове државе су уједно и чланови овог Института. EFI такође има 115 сарадника и придружених чланова у 34 земље, као и пет регионалних канцеларија и три пројектна центра.

Током састанка директор Палахи представио је министру Богосављевић Бошковић активности рада ове организације која спроводи истраживања и пружа политичку подршку о питањима везаним за шуме. Ове активности нарочито се спроводе кроз процес подстицања умрежавања у шумарству као и промоције ширења непристрасних и политички релевантних информација о шумама и шумарству. ЕFI се, такође, залаже за истраживање у шумарству и коришћење научних информација, као основе за шумарске политике и процес одлучивања у шумарству.

Значај пословања EFI-ја огледа се и томе што је у јединственој позицији да пружи општи увид у шумарство, који је научно заснован на европском и регионалном нивоу, и на тај начин подржи креирање шумарске политике.

Како је речено на састанку, Европски шумарски институт у истраживању користи велике потенцијале мреже придружених чланова организација и регионалних канцеларија, као и два европска истраживачка тематска програма а то су: Одрживост и климатске промене и Улога шуме за друштво.

Директор Палахи истакао је овом приликом да Србију види као мост између Европске уније и Руске Федерације и изразио очекивање да Србија у скорије време постане део мреже.

Категорије

Величина текста
Контраст