Саопштења Министарства

Прилагођавање прехрамбених система климатским променама

Поводом Међународног дана биодиверзитета у Конгресном центру Мастер у Новом Саду а у оквиру 90. Пољопривредног сајма, одржан је Национални дијалог о трансформацији прехрамбених система у Србији. Дијалог је организован у сарадњи Организације за храну и пољопривреду – ФАО, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Националне асоцијације Сербиа Органика. Панелу је присуствовала Ведрана Илић, помоћник министра пољопривреде.
Кроз дијалог су промовисане мере и активности које се тичу агроекологије, локалне производње хране, очувања аутохтоних сорти биљака и подршке пољопривредницима у примени одрживих пракси. Наглашено је да је важно успоставити равнотежу између пољопривредне производње и очувања природних ресурса, како би се осигурала одрживу будућност за све.
Такође, истакнута је неопходност прилагођавања прехрамбених система климатским променама. Посебан акценат је стављен на значај органске производње, која промовише одрживост и заштиту биодиверзитета. Панелисти су такође дискутовали о важности очувања земљишта као ресурса за пољопривреду али и о утицају употребе пестицида на биодиверзитет, при чему су представљени изазови и прилике за очување животињских и биљних врста.

Категорије

Величина текста
Контраст