Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Производња житарица и трактора у фокусу сарадње Србије и Гвинеје Бисао

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић састао се данас са парламентарном делегацијом Гвинеје Бисао и још једном изразио захвалност тој земљи на подршци суверенититу и територијалном интегритету Републике Србије, посебно у погледу става по питању Косова.

Када је реч о пољопривредној сарадњи, производња житарица и технологија производње  којом располаже Србија су од изузетног значаја за Гвинеју Бисао, као и производња трактора. На састанку је тим поводом договорено да се уз учешће наших института у највећој могућој мери пренесе технологија којом располажемо у погледу производње житарица, како би се у тој земљи смањила зависност од увоза истих. Министар Недимовић је током разговора посебно нагласио да је Србија у том смислу спремна да поново изврши велики продор на тржиште Северне и Западне Африке, јер је, према његовим речима, у овом тренутку конкурентнија по цени и квалитету у односу на друге европске земље.

Делегација Гвинеје Бисао посебно је изразила заинтересованост и за набавку наших трактора и механизације. Тиме је још једном потврђено да ће покретање производње у ИМТ-у од стране компаније ТАФЕ већ сада оправдати очекивања и поново учинити доступним значајан број страних тржишта .

Српска страна је на крају изразила спремност и да се реализује предлог Гвинеје Бисао о едукацији студената и агронома из те афричке земље на нашим универзитетима.

Категорије

Величина текста
Контраст