Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Прва званична прес конференција Министарства пољопривреде и заштите животне средине

Mинистар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић са својим стручним тимом, одржао је данас, 20. децембра 2016. године прву званичну прес конференцију на којој су изнете актуелне информације о текућим активностима Министарства и планови за наредни период.

На конференцији организованој на Пољопривредном факултету у Београду, поред министра Недимовића, говорили су и помоћник министра у сектору за рурални развој Зоран Јањатовић, саветник министра за аграрну политику Радивој Надлачки и директор Управе за аграрна плаћања Жарко Радат.

Министар Недимовић је изјавио да је претходни период искоришћен да се сагледа тренутна ситуација у којој се пољопривреда налази и шта треба учинити, који су проблеми и приоритети, и у односу на реално стање стручни тим Министарства је одабрао адекватну методологију по којој ради.

 „Направили смо амбициозан, али реалан план за који смо обезбедили адекватан буџет који намеравамо ефикасно да искористимо. Наша тежња је европски стандард у аграру, и као циљ сам по себи, и као корак у процесу придруживања ЕУ“, нагласио је Недимовић.

Посао нам је да обезбедимо хармонизацију законодавства, успоставимо системске институције и реформишемо пољопривредну политику како би наши пољопривредни чиниоци могли да стварају додату вредност у читавом пољопривредном ланцу, како би искористили нове могућности које створимо и како би имали ресурсе – а ту мислим на знање, људе, време и новац – да свој посао уз нашу подршку обављају како треба, поручио је министар Недимовић.

„Овај посао и радимо, и мени је огромно задовољство да данас могу да кажем да смо уз велико разумевање премијера и Владе обезбедили значајно увећан буџет за 2017. годину, да смо усвојили важне законе и измене законских решења, да смо припремили национални програм за пољопривреду и рурални развој и стратегију развоја пољопривреде до 2020. године и да су сви пројекти којима смо се бавили у претходном периоду створили предуслове да у наредну годину уђемо потпуно спремни и фокусирани на имплементацију, на оперативне ствари и наравно на резултате“, истакао је Недимовић.

Недимовић је указао да је тим Министарства пољопривреде и заштитне животне средине, поред мера националног програма одлучан да ефикасно реши и нека дугорочна питања, пре свега приступ ИПАРД фондовима уз акредитацију Управе за аграрна плаћања (УАП).

Како је министар навео, сада се јасно виде сви наредни кораци по том питању. „Неки од блокирајућих фактора већ су решени, а за друге знамо тачно како и када ће бити решени“, рекао је Недимовић.

 Недимовић је је поручио да је жеља Министарства пољопривреде и заштите животне средине да пољопривредници знају да ће у Министарству имати активан сервис, да прерађивачи у Министарству препознају партнера, а да јавност, домаћа и светска, схвате да је пољопривреда логично опредељење и главни посао Србије.

„Пољопривредно земљиште је наш основни ресурс, и ми имамо два важна задатка – одговорност да га заштитимо и сачувамо и за будуће генерације и обавезу да из њега пажљивим планирањем и преданим радом обезбедимо све што може да нам да… Само једна шака земље може да нам да невероватно благо, морамо то да ценимо…Ми као Министарство, ево данас, улазимо у кампању за пољопривреду и верујемо да сте разумели зашто и да ћете желети да поделите нашу поруку“, закључио је министар Недимовић.

Стручни тим МПЗЖС упознао је детаљније представнике медија, али и студенте и професоре Пољопривредног факултета који су такође присуствовали конференцији, са структуром аграрног буџета за 2017. годину, кључним променама у пољопривредној политици, мерама подршке, субвенцијама, законским решењима, ИПАРД-ом…

Категорије

Величина текста
Контраст