Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Први аутоматски противградни систем у Србији штитиће подручје 13 општина

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас су обишли први аутоматски систем противградне заштите у радарском центру РХМЗ-а код Ваљева у чију изградњу и опремање је уложено 308 милиона динара.

Центар аутоматски у скраћеном времену дејства управља противградним ракетама са 99 лансирних позиција и штити подручје 13 општина односно више од 560.000 хектара површине са успешношћу од 70 процената заштите од града, речено је данас приликом обиласка аутоматског противградног система у радарском центру Ваљево.

Министар Недимовић објаснио је да је радарски центар код Ваљева сада дигитализован, па је брзина реакције до испаљивања 20 секунди када се противградним ракетама може гађати 16 циљева.

Градоносни облаци Србији најчешће долазе са запада па је, објаснио је Недимовић, важно улагање из Србије у 25 станица од Власенице до Руда у Републици Српској како би се благовремено дејствовало и избегао град и штете у значајном воћарском крају у Србији уз Дрину.

Председница Владе Републике Србије истакла је да је аутоматски систем противградне заштите веома важна ствар као једно од системских стратешких улагања како би пољопривредна производња била ефикаснија а приноси већи.

На успостављању аутоматске противградне заштите предано се и стручно ради од 2016. године и сада стижу резултати, рекла је Брнабић и додала да су оваквих системи требали Србији деценијама уназад, да се причало, а није ништа урадило. “Ово је први аутоматизовани радарски центар у Јужној Европи”, истакла је председница Владе.

У буџету за следећу годину издвојено је 600 милиона динара, па ће аутоматизација противградне заштите бити настављена на Фрушкој гори, Ужицу и Букуљи.

Категорије

Величина текста
Контраст