Саопштења Министарства

Расте интересовање за осигурање у пољопривреди

Помоћница министра пољопривреде Ведрана Илић изјавила је на трећој регионалној конференцији „Изазови и решења у пољопривреди“ да се све више повећава број пољопривредника који се одлучују да осигурају пољопривредну производњу.

„Површина осигураних површине газдинстава била је 132.000 хектара у 2017. док у 2021. години прелази 165.000 хектара. Износ премије се повећао са 605 милиона на милијарду и 515 милиона динара. Наши пољопривредници могу да конкуришу за додатна средства тако да премија достиже и сто одсто.Тридесет хиљада газдинстава је осигурано током протекле године“, прецизирала је Илић.

Председник Удужења новинара за пољопривреду „Агропрес“, Горан Ђаковић, рекао је на конференцији да већ тринаест година заједно са компанијом „Дунав осигурање“ ради на едукацији пољопривредника о осигурању.

„Већ има најава да ће на Сајму пољопривреде бити попуста, али ја предлажем пољопривредним произвођачима да и када нема попуста обавезно осигурају своју производњу, јер само на тај начин могу имати сигурну безбедну и економски исплативу производњу“, истакао је Ђаковић.

Милорад Радић из „Дунав осигурања“ каже да се ова компанија поставља као стратешки партнер држави и пољопривредницима и да је едукација о важности осигурања пољопривредне производње од пресудног значаја.

„Из године у годину повећавамо број закључених полиса осигурања.Тако смо током прошле године закључили око 18.405 полиса што је пораст од шест одсто. Повећано је интересовање за осигурањем. Укупна премија прошле године била је 1,83 милијарде динара, а ове имамо пораст од 40 одсто“, нагласио је Радић.

Трећу регионалну конференцију „Изазови и решења у пољопривреди“, на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, организовала је компанија „Дунав осигурање“ у сарадњи сa Удружењем новинара „Агропрес“.

Категорије

Величина текста
Контраст