Saopštenja Ministarstva

Raste interesovanje za osiguranje u poljoprivredi

Pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić izjavila je na trećoj regionalnoj konferenciji „Izazovi i rešenja u poljoprivredi“ da se sve više povećava broj poljoprivrednika koji se odlučuju da osiguraju poljoprivrednu proizvodnju.

„Površina osiguranih površine gazdinstava bila je 132.000 hektara u 2017. dok u 2021. godini prelazi 165.000 hektara. Iznos premije se povećao sa 605 miliona na milijardu i 515 miliona dinara. Naši poljoprivrednici mogu da konkurišu za dodatna sredstva tako da premija dostiže i sto odsto.Trideset hiljada gazdinstava je osigurano tokom protekle godine“, precizirala je Ilić.

Predsednik Uduženja novinara za poljoprivredu „Agropres“, Goran Đaković, rekao je na konferenciji da već trinaest godina zajedno sa kompanijom „Dunav osiguranje“ radi na edukaciji poljoprivrednika o osiguranju.

„Već ima najava da će na Sajmu poljoprivrede biti popusta, ali ja predlažem poljoprivrednim proizvođačima da i kada nema popusta obavezno osiguraju svoju proizvodnju, jer samo na taj način mogu imati sigurnu bezbednu i ekonomski isplativu proizvodnju“, istakao je Đaković.

Milorad Radić iz „Dunav osiguranja“ kaže da se ova kompanija postavlja kao strateški partner državi i poljoprivrednicima i da je edukacija o važnosti osiguranja poljoprivredne proizvodnje od presudnog značaja.

„Iz godine u godinu povećavamo broj zaključenih polisa osiguranja.Tako smo tokom prošle godine zaključili oko 18.405 polisa što je porast od šest odsto. Povećano je interesovanje za osiguranjem. Ukupna premija prošle godine bila je 1,83 milijarde dinara, a ove imamo porast od 40 odsto“, naglasio je Radić.

Treću regionalnu konferenciju „Izazovi i rešenja u poljoprivredi“, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, organizovala je kompanija „Dunav osiguranje“ u saradnji sa Udruženjem novinara „Agropres“.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast