Saopštenja Ministarstva

Raste izvoz srpske hrane u Mađarsku, postignut dogovor i o plasmanu maline

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je danas, na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „OMEK“ u Budimpešti, da izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste, kao i da je postignut dogovor i o izvozu srpske maline.

„Biti deo ovakve manifestacije predstavlja veliko zadovoljstvo i čast.  Veoma mi je drago što je baš Republika Srbija ove godine počasni gost značajne sajamske smotre sa dugom tradicijom, od nacionalnog značaja za Mađarsku, zemlju sa kojom Srbija ima političke i ekonomske odnose na najvišem nivou“, istakla je Tanasković.

Ministarka Tanasković je rekla da su sa njom na sajam došli i proizvođači maline, pošto je to dogovor sa ministrom poljoprivrede Mađarske Ištvanom Nađom.

„Malinari su došli kako bi ponudili našu malinu pošto je Mađarska veliki uvoznik maline, ali je iz nekog razloga ne uvozi iz Srbije. Taj dogovor smo realizovali danas. Takođe, došli su i pčelari, organski proizvođači, proizvođači rakije i vina“, rekla je ministarka.

Tanasković je naglasila da izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste do te mere da smo od 2018. godine kada je bio 150 miliona evra, u 2022. došli na 345 miliona evra.

„Ideja je da ove godina razmena bude veća i da svake godine raste“, poručila je Tanasković.

Srbija je kao počasni gost sajma dobila centralno mesto u paviljonu HUNGEXPO prostora, a nastup na pomenutom sajmu dobra je prilika da domaće kompanije predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske.

Sajam traje do nedelje 22. oktobra, a srpske kompanije svoju izvoznu ponudu predstavljaju u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i uz podršku Privredne komore Srbije.

„OMEK“ je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, i poljoprivredne tehnologije ima istoriju dugu 190 godina. Sajam je podeljen u 8 tematskih oblasti koje obuhvataju voće i povrće, proizvode od mesa, pekarske i konditorske proizvode, med,  mleko i mlečne proizvode, organik, alkoholna pića i sokove, meso od divljači i ribu.

Kategorije

Skorašnji članci

Veličina teksta
Kontrast