Саопштења међународне сарадње

Развој законодавног и институционалног оквира за ефикасно усклађивање и спровођење Acquis-a у области рибарства у Републици Србији

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде је данас, 25. септембра 2019. године свечано затворен осмомесечни Twinning light пројекат „Развој законодавног и институционалног оквира за ефикасно усклађивање и спровођење Acquis-a у области рибарства у Републици Србији“.

У Републици Србији су га спроводили Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије у сарадњи са Министарством пољопривреде Републике Хрватске и административном подршком Средишње агенције за финансирање и уговарање РХ.

Пројекат је финансиран средствима IPA (2014) програма Европске уније у укупном износу од 243.629 евра, са циљем јачања административних капацитета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије за развој и имплементацију законодавства и реформу институционалног оквира у сектору рибарства. Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).

Спровођење пројекта је започето 3. фебруара 2019. године, а главни циљ пројекта био је да пружи подршку Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у јачању административних капацитета за развој и имплементацију законодавства и реформу институционалног оквира у сектору рибарства у погледу трговине и тржишта. Такође акценат пројекта био је на упознавању са системом и процедурама у области рибарства и то кроз представљање ЕУ правила и начина на који су та правила успешно имплементирана у Републици Хрватској.

На свечаном затварању пројекта и јавном представљању резултата окупили су се учесници пројекта из Србије и Хрватске. Свечаност затварања пројекта отворио је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић.

Присутнима су се поздравним говорима обратили и шеф III сектора операција у Делегацији ЕУ у Републици Србији Хоурдас Сакелларис, амбасадор Републике Хрватске у Републици Србији Гордан Бакота, помоћник министра Анте Мишура, Министарство пољопривреде РХ, начелник Сектора и вођа пројекта Марио Рогошић, Министарство пољопривреде РХ.

Говорници су истакли важност Twinning light пројекта као инструмента за дељење знања, преношење искустава и унапређење функционисања институција.

Након уводног обраћања присутних званичника одржана су излагања којима је указано на остварене циљеве пројекта. Истакнуте су компоненте пројекта односно остварени резултати који су подељени на четири велике компоненте. Компоненте редом садрже успостављање основе за националну шему сертификације улова у складу са захтевима ЕУ, увођење система за контролу и превенцију нелегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова, увођење тржишних стандарда за производе рибарства као и јачање контроле производа рибарства на тржишту.

Категорије

Величина текста
Контраст