Saopštenja međunarodne saradnje

Razvoj zakonodavnog i institucionalnog okvira za efikasno usklađivanje i sprovođenje Acquis-a u oblasti ribarstva u Republici Srbiji

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je danas, 25. septembra 2019. godine svečano zatvoren osmomesečni Twinning light projekat „Razvoj zakonodavnog i institucionalnog okvira za efikasno usklađivanje i sprovođenje Acquis-a u oblasti ribarstva u Republici Srbiji“.

U Republici Srbiji su ga sprovodili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske i administrativnom podrškom Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje RH.

Projekat je finansiran sredstvima IPA (2014) programa Evropske unije u ukupnom iznosu od 243.629 evra, sa ciljem jačanja administrativnih kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije za razvoj i implementaciju zakonodavstva i reformu institucionalnog okvira u sektoru ribarstva. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Sprovođenje projekta je započeto 3. februara 2019. godine, a glavni cilj projekta bio je da pruži podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u jačanju administrativnih kapaciteta za razvoj i implementaciju zakonodavstva i reformu institucionalnog okvira u sektoru ribarstva u pogledu trgovine i tržišta. Takođe akcenat projekta bio je na upoznavanju sa sistemom i procedurama u oblasti ribarstva i to kroz predstavljanje EU pravila i načina na koji su ta pravila uspešno implementirana u Republici Hrvatskoj.

Na svečanom zatvaranju projekta i javnom predstavljanju rezultata okupili su se učesnici projekta iz Srbije i Hrvatske. Svečanost zatvaranja projekta otvorio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili i šef III sektora operacija u Delegaciji EU u Republici Srbiji Hourdas Sakellaris, ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota, pomoćnik ministra Ante Mišura, Ministarstvo poljoprivrede RH, načelnik Sektora i vođa projekta Mario Rogošić, Ministarstvo poljoprivrede RH.

Govornici su istakli važnost Twinning light projekta kao instrumenta za deljenje znanja, prenošenje iskustava i unapređenje funkcionisanja institucija.

Nakon uvodnog obraćanja prisutnih zvaničnika održana su izlaganja kojima je ukazano na ostvarene ciljeve projekta. Istaknute su komponente projekta odnosno ostvareni rezultati koji su podeljeni na četiri velike komponente. Komponente redom sadrže uspostavljanje osnove za nacionalnu šemu sertifikacije ulova u skladu sa zahtevima EU, uvođenje sistema za kontrolu i prevenciju nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, uvođenje tržišnih standarda za proizvode ribarstva kao i jačanje kontrole proizvoda ribarstva na tržištu.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast