Saopštenja Ministarstva i najave

Rekordna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Italije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas sa ambasadorom Republike Italije u Srbiji Lukom Gorijem sa kojim je razgovarala o budućim projektima saradnje, kao i o organizaciji narednog Međunarodnog poljoprivrednog sajma  u Novom Sadu, na kome će upravo Italija biti zemlja partner.

Tanasković je istakla da je negovanje dobrih partnerskih odnosa između Italije i Srbije dovelo do toga da je Italija jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije kada su u pitanju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

Posebno treba imati u vidu da se obim razmene povećava iz godine u godinu, te da je u prošloj godini ostvarena rekordna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između naše dve zemlje u vrednosti od 485,5 miliona evra i bila je za 52 odsto veća u odnosu na 2020. godinu, navela je Tanasković.

„Zbog toga ne čudi odluka da Italija bude ponovo zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu koji će se održati naredne godine od 20. do 26. maja, i jedna je od najvećih manifestacija tog tipa ne samo u regionu, već i u Evropi“, ukazala je Tanasković.

Ministarstvo poljoprivrede tradicionalni je partner sajma i nadam se da ćemo naredne godine zajedno prezentovati ono najbolje što imaju da ponude i Italija i Srbija, ali i zajedničke poduhvate kao što je ulaganje italijanske kompanije „Ferrero“, sa kojom realizujemo projekat za unapređenje, modernizaciju i razvoj poljoprivrednog sektora u Srbiji i podizanja velikih zasada lešnika u regionima Republike Srbije, koji daje odlične rezultate, naglasila je Tanasković.

Ambasador Gori čestitao je ministarki Tanasković na postavljenju i podsetio da je i u Italiji nedavno izabrana nova Vlada, koja je spremna da aktivno sarađuje sa Srbijom.

„Odnosi između Italije i Srbije su od posebnog značaja, uključujući i sektor u nadležnosti Vašeg ministarstva“, istakao je Gori.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast