Саопштења Министарства и најаве

Република Србија обележава Светски дан вода

Тема овогодишње прославе је „Вода за мир”, са жељом да се нагласи да вода може створити мир или изазвати сукоб. Када нема довољне количине воде доброг квалитета, или када људи имају неједнак приступ, или немају приступ води, тензије могу порасти.

Више од 3 милијарде људи широм света зависи од воде која прелази државне границе. Залихе воде доброг квалитета брзо се смањују због пораста броја становника, убрзане индустријализације, загађивања, али и због климатских промена. Република Србија располаже значајним површинским и подземним водама и оне су велико природно богатство, али узимајући у обзир чињеницу да преко 90% свих вода на подручју наше земље долазе са других територјиа – транзитне воде, јасно је да ресурсе треба одрживо користити.

Значајно је да  активности у управљању водама спроводимо тако да се постигну интегрални циљеви коришћења вода, заштите вода и заштите од штетног дејства вода, као и заштите природних богатстава. Важно је да делујемо у складу са сазнањем да вода није само ресурс који треба користити – то је људско право, суштински важно за сваки аспект живота.

Важно нам је да порука стигне до сваког становника наше земље и да сви схватимо значај свог доприноса очувању значајног ресурса – воде. Сарадњом можемо уравнотежити свачије потребе за водом и помоћи у стабилизацији света, од конвенција Уједињених нација на међународном нивоу, до акција на локалном нивоу.

Овог Светског дана вода, потребно је да се сви ујединимо, постављајући темеље стабилнијег и просперитетнијег сутра.

Категорије

Величина текста
Контраст