Саопштења пољопривредне инспекције

Са тржишта повучена млечна чоколада због присуства плесни

Резултати акцијске контроле, коју су у складу са Законом о безбедности хране и Законом о инспекцијском надзору, спровели пољопривредни инспектори код дванаест субјеката који обављају делатност производње чоколаде, какао и кондиторских производа, показали су да од осамнаест узетих службених узорака (7 чоколада и 11 крем производа), 5 узорака у коначном поступку није одговарало прописаним захтевима.

Прописаним захтевима нису одговарали:

– 1 узорак млечне чоколаде није безбедан – неусаглашености са прописаним захтевима у погледу садржаја плесни

– 2 узорка крем производа – неусклађеност декларације са прописима

– 2 узорка крем производа – не испуњава услове квалитета и декларисања

Ван промета, овом приликом, стављено је укупно 5.380,15 килограма ових производа. Контроле су обављене са циљем мониторинга усклађености пословања са одредбама Закона о безбедности хране узорковањем готовог производа у односу на безбедност и квалитет готовог производа.

Решењем надлежног пољопривредног инспектора из промета је повучен производ произвођача „Банат 1894“ д.о.о. Вршац, Степе Степановића 6., – „Оригинал Банат, Млечна чоколада са високим садржајем млека“; нето количина 90 грама; најбоље употребити до: L 21.10.2018 (уједно и серијски број-лот), произведен у количини од 4.305,15 килограма. Пољопривредна инспекција наредила је повлачење предметне серије због неусаглашености са прописаним захтевима у погледу присуства плесни.  Произвођач је у складу са законском процедуром извршио опозив производа и на свом Web сајту дао је ОБАВЕШТЕЊЕ купцима  о oпoзиву нaвeдeнoг прoизвoдa, као и информација крајњим купцима да уколико предметни производ имају у поседу, исти врате.

У свим случајевима утврђених неусаглашености у пословању контролисаних субјеката предузимају се законом прописане управне и казнене мере.

Према даљем плану активности, након извршеног мониторинга квалитета и безбедности чоколада, какао и кондиторских производа, започета је контрола производних погона у којима се производе ови производи на целој територији Републике Србије. Поменуте контроле трајаће до краја новембра текуће године.

Овде можете погледати ИЗВЕШТАЈ.

Категорије

Величина текста
Контраст