Саопштења Министарства

САОПШТЕЊЕ

саопштење

У  складу са новим ЕУ прописима који успостављају нови режим здравља биља у ЕУ (ЕУ Уредба 2016/2031 и EУ Уредба 2019/2072) који су ступили на снагу 14. децембра 2019. године све врсте регулисаног биља и  биљних производа укључујући и плодове воћа и поврћа у личном пртљагу путника забрањени су за уношење на територију ЕУ,  осим ако је за њих издат фитосанитарни сертификат. Наведена мера забрана односи се на биље и биљне производе пореклом из свих трећих земаља.

За сада без фитосертификата могу се уносити само плодови банане, ананаса, кокоса, урми и малајског дрвета Durio zibethinus.

У наведеним прописима је прецизирано да се неће односити на мале количине биља и биљних производа које ЕК буде утврдила у складу са посебним процедурама.

Поводом тумачења и примене нових прописа, огласило се и Министарство пољопривреде Мађарске саопштењем од 18.12.2019. године да је Одлуком надлежних органа Републике Мађарске  одлучено да за уношење воћа и поврћа у личном пртљагу у количини до 5 кг није потребан фитосанитарни сертификат. Мера се односи само на робу која стиже у путничком пртљагу и само на граничним прелазима у Мађарској док Комисија не утврди одговарајући праг за мале пошиљке биља и биљних производа.

До доношења нових ЕУ прописа који ће дефинисати изузећа у складу са процењеним ризиком у погледу  „малих  количина“  молимо грађане да поштују ову одлуку ЕК приликом преласка границе са другим земљама ЕУ.

Фитосанитарне прегледе пошиљака биља и биљних производа и издавање фитосанитарних сертификата на подручју Републике Србије обављају Пољопривредне стручне и саветодавне службе (ПССС), по захтеву странки.

У случају потребе издавања фитосанитарних сертификата физичким лицима грађани се могу обратити најближој пољопривредној служби.

Контакт податке ПССС можете наћи на сајту Управе за заштиту биља.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст