Саопштења Министарства

САОПШТЕЊЕ

саопштење

У  складу са новим ЕУ прописима који успостављају нови режим здравља биља у ЕУ (ЕУ Уредба 2016/2031 и EУ Уредба 2019/2072) који су ступили на снагу 14. децембра 2019. године све врсте регулисаног биља и  биљних производа укључујући и плодове воћа и поврћа у личном пртљагу путника забрањени су за уношење на територију ЕУ,  осим ако је за њих издат фитосанитарни сертификат. Наведена мера забрана односи се на биље и биљне производе пореклом из свих трећих земаља.

За сада без фитосертификата могу се уносити само плодови банане, ананаса, кокоса, урми и малајског дрвета Durio zibethinus.

У наведеним прописима је прецизирано да се неће односити на мале количине биља и биљних производа које ЕК буде утврдила у складу са посебним процедурама.

Поводом тумачења и примене нових прописа, огласило се и Министарство пољопривреде Мађарске саопштењем од 18.12.2019. године да је Одлуком надлежних органа Републике Мађарске  одлучено да за уношење воћа и поврћа у личном пртљагу у количини до 5 кг није потребан фитосанитарни сертификат. Мера се односи само на робу која стиже у путничком пртљагу и само на граничним прелазима у Мађарској док Комисија не утврди одговарајући праг за мале пошиљке биља и биљних производа.

До доношења нових ЕУ прописа који ће дефинисати изузећа у складу са процењеним ризиком у погледу  „малих  количина“  молимо грађане да поштују ову одлуку ЕК приликом преласка границе са другим земљама ЕУ.

Фитосанитарне прегледе пошиљака биља и биљних производа и издавање фитосанитарних сертификата на подручју Републике Србије обављају Пољопривредне стручне и саветодавне службе (ПССС), по захтеву странки.

У случају потребе издавања фитосанитарних сертификата физичким лицима грађани се могу обратити најближој пољопривредној служби.

Контакт податке ПССС можете наћи на сајту Управе за заштиту биља.

Категорије

Величина текста
Контраст