Саопштења Министарства

Саопштење Управе за ветерину

У време наступајућих празника услед повећаног промета хране животињског порекла ветеринарски инспектори Министарства пољопривреде и заштите животне средине, поред редовних, спроводе и појачане, такозване, акцијске контроле, у свих 25 округа на територији Републике Србије. Појачане контроле раде се у складу са анализом ризика и на местима где се у празничне дане очекује већа понуда али и потражња.

Ветеринарски инспектори обавили су, током децембра месеца, укупно 704 ванредне службене контроле у објектима за промет на мало који су ризични. Током контрола утврђено је 126 неусаглашености, донето 96 решења и поднете 42 пријаве надлежном Суду због кршења одредби Закона о безбедности хране. Из разлога небезбедности по потрошаче, у поменутом периоду, искључено је из промета и нешкодљиво поништено 3.465 килограма меса и производа од меса, 2.797 литара млека и производа од млека, 154 килограма рибе и производа од рибе и 180 килограма остале хране животињског порекла. У односу на прошлогодишње контроле овог типа преполовљен је број неисправне хране животињског порекла у регистрованим објектима у промету на мало, што је резултат редовних контрола Ветеринарске инспекције.

Ветеринарска инспекција обавља стални надзор у објектима који производе, складиште и излажу у промет храну животињског порекла. Контроле безбедности и квалитета хране у промету спроводе се континуирано, кроз самосталне, организоване и контроле по пријавама потрошача. Контролишу се сви субјекти који стављају храну животињског порекла у промет – специјализовани малопродајни објекти (месаре, рибарнице, продавнице млечних производа), продавнице деликатеса, самопослуге, мегамаркети, ресторани, посластичарнице, пекаре, киосци брзе хране и зелене пијаце.

Апелујемо на потрошаче да храну животињског порекла купују у регистрованим објектима и проверавају декларације, како би се избегле последице куповине производа непознатог порекла без ветеринарско-санитарног прегледа, као и да се свињско месо обавезно подвргне прегледу на трихинелу.

Управа за ветерину препоручује и да се пиротехничка средства не користе у близини домаћих животиња и кућних љубимаца како се тиме не би нарушавало здравствено стање животиња.

Категорије

Величина текста
Контраст