Саопштења Министарства

Сарадњом Министарства пољопривреде и USAID-а ка унапређењу кредитирања агробизниса

Mинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и помоћник директора Америчке агенције за међународни развој (USAID) Брок Бирман потписали су данас Споразум о сарадњи којим се успоставља гаранција за кредитни портфељ са комерцијалним банкама.

Уз покривање 60 одсто потенцијалних губитака, ова гаранција омогућиће банкама да обезбеде кредите у укупном износу до 50 милиона долара за финансирање малих и средњих предузећа у пољопривредном сектору Србије. Овај програм ће омогућити српским предузећима лакши приступ финансирању, неопходан за раст, иновације и стварање нових радних места.

“USAID свој механизам за развојне кредите користи широм света како би се превазишли изазови у финансирању, тако што користи ресурсе америчке владе као обезбеђење од потенцијалних губитака,” рекао је Бирман.  “Међутим, данас имамо јединствен случај. Влада Србије преко Министарства пољопривреде, поделила је ризик са USAID-ом тако што је обезбедила милион долара сопствених средстава као обезбеђење од потенцијалних губитака.Тиме је Србија показала посвећеност превазилажењу развојних изазова коришћењем сопствених ресурса. На томе честитам и Влади Србије и министарству” .

USAID-ов механизам за развојне кредите је иновативни инструмент који путем уговора о подели ризика мобилише приватни капитал за  превазилажење изазова у финансирању.

Према овом споразуму, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде као гарант потенцијалног губитка, обезбедиће 60 одсто губитака док се милион долара које су определили за овај програм не потроши. Влада САД ће затим обезбедити 60 одсто преосталих губитака до којих дође током трајања програма. Очекује се да ће гаранција са комерцијалним банкама бити потписана у јулу ове године.

Као допуна овој гаранцији, USAID-ов Пројекат за конкурентну привреду, обезбедиће техничку помоћ предузећима, и помоћи ће им да достигну неопходне стандарде како би имали приступ расположивом финансирању.

Категорије

Величина текста
Контраст