Саопштења међународне сарадње

Семинар „заједничка политика рибарства ЕУ и преговарачка позиција за Поглавље 13 – рибарство“

DSC_0139

Семинар „Заједничка политика рибарства ЕУ и Преговарачка позиција за Поглавље 13 – Рибарство“ одржан је 6. априла 2016. године, у просторијама Привредне коморе Србије, у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку PLAC пројекта.

Семинар је одржан у оквиру експертске мисије госпође Аине Афанасјеве из Републике Летоније која је своје вишегодишње искуство у области рибарства, а посебно у области припреме стрaтешких докумената и оперативиних програма, познавања претприступних и структурних финансијских инструмената као и у припреми докумената у преговарачком процесу поделила са учесницима.  Поред чланова Преговарачке групе 13 и представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине, семинару су присуствовали  и чланови Групације за рибарство Привредне коморе Србије и чланови Националног конвента о ЕУ чиме je настављeнa  успешна сарадњa свих актера у преговарачком процесу и обезбеђена  транспарентност и инклузивности процеса приступања РС ЕУ.

DSC_0143

Госпођа Афанасјева је представила Заједничку политику рибарства ЕУ са посебним освртом на питања која су значајна за Републику Србију као земљу која нема излаз на море и која могу бити од  значаја за припрему преговарачке позиције и дефинисање преговарачких захтева.

Такође, на семинару је представљен кратак пресек стања у сектору рибарства Републике Србије и Упутство за припрему преговарачке позиције.

Циљ семинара је био да се кроз представљање правних тековина ЕУ и стања у сектору рибарства Србије и уз учешће сви релевантних актера у процесу преговора, олакша припрема преговарачке позиције за Поглавље 13 и да се представи правни оквир у којем ће сектор рибарства функционисати када Република Србија  постане пуноправна чаница ЕУ.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст