Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Семинар „заједничка политика рибарства ЕУ и преговарачка позиција за Поглавље 13 – рибарство“

Семинар „Заједничка политика рибарства ЕУ и Преговарачка позиција за Поглавље 13 – Рибарство“ одржан је 6. априла 2016. године, у просторијама Привредне коморе Србије, у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку PLAC пројекта.

Семинар је одржан у оквиру експертске мисије госпође Аине Афанасјеве из Републике Летоније која је своје вишегодишње искуство у области рибарства, а посебно у области припреме стрaтешких докумената и оперативиних програма, познавања претприступних и структурних финансијских инструмената као и у припреми докумената у преговарачком процесу поделила са учесницима.  Поред чланова Преговарачке групе 13 и представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине, семинару су присуствовали  и чланови Групације за рибарство Привредне коморе Србије и чланови Националног конвента о ЕУ чиме je настављeнa  успешна сарадњa свих актера у преговарачком процесу и обезбеђена  транспарентност и инклузивности процеса приступања РС ЕУ.

Госпођа Афанасјева је представила Заједничку политику рибарства ЕУ са посебним освртом на питања која су значајна за Републику Србију као земљу која нема излаз на море и која могу бити од  значаја за припрему преговарачке позиције и дефинисање преговарачких захтева.

Такође, на семинару је представљен кратак пресек стања у сектору рибарства Републике Србије и Упутство за припрему преговарачке позиције.

Циљ семинара је био да се кроз представљање правних тековина ЕУ и стања у сектору рибарства Србије и уз учешће сви релевантних актера у процесу преговора, олакша припрема преговарачке позиције за Поглавље 13 и да се представи правни оквир у којем ће сектор рибарства функционисати када Република Србија  постане пуноправна чаница ЕУ.