Саопштења међународне сарадње

Србија рашчишћава пут ка одрживој будућности

У Србији је започет нови подухват како би се пословном сектору пружила подршка у преузимању активније улоге у климатским акцијама. Ово је други по реду пројекат који финансира Зелени климатски фонд (ГЦФ), а спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Током ове 18-месечне активности, пружиће се помоћ Министарству, као националном органу именованом за Фонд, и другим релевантним актерима да прошире своја знања ради бољег приступа ресурсима ГЦФ-а усмереним на подстицање развоја ког одликују ниске емисије гасова и отпорност на климатске промене.
„Очекује се да ће климатске промене у Србији значајно утицати на кључне секторе, укључујући пољопривреду, хидрологију, шумарство, као и на људско здравље и биодиверзитет“, рекао је Набил Ганги, заменик регионалног представника ФАО за Европу и Централну Азију. „Стога, у оквиру глобалне климатске акције и национално утврђених доприноса, а с обзиром на високе трошкове прилагођавања клими и ублажавања климатских промена, доступност финансијских средстава врло је значајна у постизању општег циља Конвенције Уједињених нација о климатским променама. ”
Ова тема изузетно је важна и за српско тржиште, с обзиром на то да процене показују да ће до 2025. године бити потребне инвестиције преко 20 милиона евра за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште.
Очекује се да се кроз пројекат оствари значајан утицај у четири главна домена. Прво, пружање подршке Министарству и другим релевантним институцијама за процену и одређивање приоритета предлога за ГЦФ. Даље, пројекат има за циљ и подизање свести јавности о климатским акцијама, укључујући и финансирање климатских активности, као и рад Министарства на снажнијем ангажовању у раду са Фондом и појачаној примени приоритетних мера у дефинисаним приоритетним секторима. Штавише, овај пројекат помоћи ће Републици Србији да развије националне мере у приоритетним секторима, као што су енергетика, пољопривреда, водни ресурси, хидрологија и шумарство.
Овај програм спремности и припремне подршке Зеленог климатског фонда посебно ће утицати на изражавање потенцијала приватног сектора за улагања у климатске промене.
Тања Сантиванез, ФАО службеник за пољопривреду и водећи технички стручњак пројекта, нагласила је да ФАО, као субјект акредитован од стране ГЦФ и са разноврсним знањем и искуством широм света, има капацитет и техничко знање да мобилише значајне токове климатских финансија за ублажавање и прилагођавање климатским променама. Приметила је и да од 43 предлога за спремност, одобрених у 36 земаља широм света, ФАО води чак 13 програма у 17 земаља. У складу са тим, изразила је и уверење да ће тако бити и у Србији.
Пројектом ће бити обухваћен целокупан спектар програмског циклуса у Србији – од подизања свести до омогућавања директног приступа и идентификовања конкретног приватног учешћа за развој стварних предлога пројекта у дефинисаним приоритетним секторима. Све активности биће извршене у складу са националним обавезама Србије према Париском споразуму, тзв. национално утврђеним доприносима и Државном програму за ГЦФ 2020. По том питању, Игор Грабеж из Министарства, изразио је жељу да се кроз овај пројекат побољша конкурентност приватног сектора Србије, као и сарадња са Зеленим климатским фондом. Такође је нагласио да је ово трећи пројекат који финансира ГЦФ у Србији и да је Министарство задовољно што га спроводи у сарадњи са ФАО, чиме се показује њихова заједничка посвећеност и напор у борби против климатских промена.
Виртуелно покретање пројекта 2. јуна привукло је више од 60 представника владиног, приватног и академског сектора, који су имали прилику да се детаљније обавесте како могу да допринесу, али и профитирају од овог пројекта у будућности.

Категорије

Величина текста
Контраст