Саопштења Министарства

Србија се добро припремила за ИПАРД 3 – мере улагања у руралну инфраструктуру

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић састао се данас са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем. Недимовић и Фабрици су истакли да у области пољопривреде Србија бележи одличне резултате. Од укупне пољопривредне трговинске размене Србије 75% је са ЕУ, а извоз Србије у ЕУ је у 2020. достигао близу 2 милијарде евра.

На састанку је разговарано о даљем току европских интеграција и реформама потребним за напредак у преговорима о пољопривреди. Србија испуњава бројне услове из преговарачких поглавља који су главно мерило успеха преговора о чланству у ЕУ и који су свакако међу најзахтевнијим. Амбасадор Фабрици је охрабрио Србију да настави са реформама и усвоји правне тековине ЕУ. 

Оцењено да се Србија добро припремила за ИПАРД 3 програм кроз имплементацију мере улагања у руралну инфраструктуру што је значајно имајући у  види снагу пољопривреде и констатовано је да Србија испуњава критеријуме Европске уније за финансирање инфрастурктурних пројеката у селима.

Новина у односу на ИПАРД II програм јесте Мера 6 – Инвестиције у руралну јавну инфраструктуру. Резултати спроведене анализе у овом секотру показали су да је инфраструктура у насељима у руралним подручјима у знатно лошијем стању у односу на градска насеља. Значајни проблеми у руралним подручјима су квалитет и количина испоручене воде, велики број домаћинстава без прикључка на јавни канализациони систем, третман отпадних вода, сакупљање отпада, неразвијена мрежа локалних путева или неадекватно одржавање постојећих. Корисници Мере 6 ће имати могућност да остваре повраћај од 100% прихватљивих трошкова инвестиције.

Амбасадор Фабрици честитао је  Министарству пољопривреде јер је благовремено и у потпуности припремило потребну документацију и прилагодило се условима за финансирање које је поставила Европска унија.

„Ово ће бити од великог значаја за опште унапређење живота на селу. Једина разлика која се огледа у квалитету живота између града и села је заправо инфраструктура. Данас у 21. веку довољно је да имате интернет и да будете учесник било ког дешавања, да добар део или већину свог посла завршите преко интернета без неопходног одласка у град. То је оно што ће дати нови квалитет животу на селу коме се у последње време враћају многи због пандемије којој још не видимо крај“ рекао је ресорни министар Бранислав Недимовић.

Како је планирано овим средствима биће финансирани путеви, водовод, канализација, улична расвета, трафостанице и бројни други инфраструктурни пројекти који недостају нашим селима. За средстава ће моћи да се пријаве све Месне заједнице преко својих општина, а обраћаће се Управи за аграрна плаћања Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде.

Вредност инвестиција ће бити накнадно позната, а већ сада се зна да ће ова мера практично заживети од 2023. године, а да ће се финасирати све до 2026. године. Подношење финалне верзије програма очекује се већ септембра текуће године.

Категорије

Величина текста
Контраст