Саопштења Министарства

Српски органски производи представљени на сајму BIOFACH у Немачкој

Српска предузећа представила су се на највећем светском сајму органске производње БИОФАХ (BIOFACH),  одржаном у Нирнбергу, Немачка од 26. до 29. јула, а на националном штанду понуђени су органско свеже, сушено, лиофилизирано и замрзнуто воће и поврће, сушене печурке,  житарице, уљарице, брашна, тестенине, џемови и воћни намази.

Организатори националне изложбе на сајму који окупља органске произвођаче и креаторе политика и трендова у овом сектору од 1990. године, били су Привредна комора Србије, Развојна  агенција Србије и Сербиа Органика.

У оквиру разноврсног конференцијског дела који прати овај сајам одржан је округли сто који је организован и подржан кроз пројекат  “Kроз трговину органским производима до развитка у источној Европи” (ОТ4Д), који у Србији  спроводи Сербиа Органика, а  који је подржан од стране Државног секретаријата за економске послове – СЕКО (SECO), а спроводи  га  IFOAM- Organics International  у сарадњи са конзорцијумом Helvetas i FiBL.

На округлом столу је Јелена Милић, руководилац Групе за органску производњу МПШВ представила стање и трендове у сектору органске производње у Србији, а посебно је истакла континуиран раст површина под органском производњом, развој сточарске органске производње, повећање броја произвођача укључених у органску производњу, као и повећање вредности извоза у 2021. години за 57,4% у односу на 2020. годину.

Милић је говорила и о изузетним мерама подршке органској производњи од стране ресорног министарства, као и континуираним активностима на хармонизацији законодавног оквира у органској производњи у складу са прописима Европске уније.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст