Саопштења Министарства и најаве

Ступио на снагу Споразум о слободној трговини између Републике Србије и Народне Републике Кине

            Споразум о слободној трговини (ССТ) између Републике Србије и Народне Републике Кине, којим је обухваћено око 20.000 производа и који има за циљ могућност бесцаринског стављања на тржиште одређених српских производа кроз одређене временске етапе, званично је ступио на снагу 1. јула 2024. године. Међу 60 одсто српских производа који су од данас ослобођени царина налазе се различите врсте свежег, сушеног и прерађеног воћа, житарица, али и производи од меса, речних риба, говеђих кожа…

            За српске привреднике и пољопривреднике Споразум о слободној трговини значи повлашћени приступ тржишту од 1,4 милијарде људи, где сада, без царине, могу да се извозе свежа јабука, боровница, сува шљива, прерађевине од поврћа, џемови, семенска роба, раж и друго, док ће, на пример, смрзнута малина бити у бесцаринском режиму за 10 година.

            Трговински односи, које Србија као једина европска земља има са Кином, подразумевају да ће у наредних 10 година бесцарински извоз бити могућ за још 30 одсто производа, чија ће се царина годишње смањивати од 20 до 10 одсто. Роба која ће бити ослобођена царина за пет година, годишње ће имати умањену царину за по 20 одсто, док ће роба која ће бити без царина за 10 година, до тада имати годишње смањење царина за по 10 одсто. Такође, трајно ће царинама бити заштићено 10 одсто најосетљивијих производа из Србије, пре свега пољопривредних.

            Споразум, који представља круну сарадње двеју земаља и још једну потврду челичног пријатељства два народа и два председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, обухвата 10.412 производа из Србије и 8.930 производа из Кине и осигурава да више од 50 одсто српских производа, који се пласира у Кину, мора бити произведено у Србији.

           Споразум о слободној трговини између Владе Републике Србије и Владе Народне Ребуплике Кине потписан је у Пекингу 17. октобра 2023. године, а са српске стране ратификован је усвајањем Закона о потврђивању ССТ на седници Народне Скупштине Републике Србије одржане 28. новембра 2023. године.

Категорије

Величина текста
Контраст