Saopštenja Ministarstva i najave

Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine

            Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, kojim je obuhvaćeno oko 20.000 proizvoda i koji ima za cilj mogućnost bescarinskog stavljanja na tržište određenih srpskih proizvoda kroz određene vremenske etape, zvanično je stupio na snagu 1. jula 2024. godine. Među 60 odsto srpskih proizvoda koji su od danas oslobođeni carina nalaze se različite vrste svežeg, sušenog i prerađenog voća, žitarica, ali i proizvodi od mesa, rečnih riba, goveđih koža…

            Za srpske privrednike i poljoprivrednike Sporazum o slobodnoj trgovini znači povlašćeni pristup tržištu od 1,4 milijarde ljudi, gde sada, bez carine, mogu da se izvoze sveža jabuka, borovnica, suva šljiva, prerađevine od povrća, džemovi, semenska roba, raž i drugo, dok će, na primer, smrznuta malina biti u bescarinskom režimu za 10 godina.

            Trgovinski odnosi, koje Srbija kao jedina evropska zemlja ima sa Kinom, podrazumevaju da će u narednih 10 godina bescarinski izvoz biti moguć za još 30 odsto proizvoda, čija će se carina godišnje smanjivati od 20 do 10 odsto. Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina, godišnje će imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada imati godišnje smanjenje carina za po 10 odsto. Takođe, trajno će carinama biti zaštićeno 10 odsto najosetljivijih proizvoda iz Srbije, pre svega poljoprivrednih.

            Sporazum, koji predstavlja krunu saradnje dveju zemalja i još jednu potvrdu čeličnog prijateljstva dva naroda i dva predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 proizvoda iz Kine i osigurava da više od 50 odsto srpskih proizvoda, koji se plasira u Kinu, mora biti proizvedeno u Srbiji.

           Sporazum o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Rebuplike Kine potpisan je u Pekingu 17. oktobra 2023. godine, a sa srpske strane ratifikovan je usvajanjem Zakona o potvrđivanju SST na sednici Narodne Skupštine Republike Srbije održane 28. novembra 2023. godine.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast