Saopštenja međunarodne saradnje

Svečano zatvoren tvining projekat „Dalje jačanje kapaciteta u oblasti sredstava za zaštitu bilja i rezidua pesticida u Republici Srbiji”

Tvining projekat „Dalje jačanje kapaciteta u oblasti sredstava za zaštitu bilja i rezidua pesticida u Republici Srbiji” čiji je korisnik Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i koji za cilj ima da se osigura zaštita zdravlja ljudi, životne sredine i potrošača u Republici Srbiji, svečano je zatvoren danas 18. oktobra 2018. godine, nakon dve godine sprovođenja.

U okviru projekta ostvareni su svi ciljevi projekta kroz savetodavnu pomoć i sprovođenje obuka o najboljim praksama koje se odnose na regulaciju sredstava za zaštitu bilja. Projekat je koristio iskustva zemalja članica koje su, između ostalog, pružile pomoć institucijama Republike Srbije u usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Projekat, ukupne vrednosti 898.352,94 evra, finansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i sprovodi ga Sektor za regulaciju hemikalija (CRD), Izvršna agencija za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva u partnerstvu sa Centralnim institutom za nadzor i testiranje u poljoprivredi Republike Češke, u bliskoj saradnji sa stručnjacima iz Slovenije i Hrvatske i stručnjacima iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.  Projekat se sprovodi u  sistemu decentralizovanog upravljanja sredstvima Evropske unije, a ugovorno telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija.

Stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za zaštitu bilja i angažovanih eksternih institucija prošli su obuku iz oblasti procene i registracije sredstava za zaštitu bilja u trajanju od preko 400 dana koja je sprovedena u Republicu Srbiji, a srpski stručnjaci prisustvovali su i dvema studijskim posetama organizovanim u dve zemlje članice. Održana je obuka o tehničkoj proceni i proceni rizika u oblasti hemije, ekotoksikologije, toksikologije, riziku za postrošače i rezidua, sudbine i ponašanja u životnoj sredini i efikasnosti za stručnjake iz 13 izabranih eksternih institucija.  Srpski stručnjaci prošli su obuku iz oblasti procene rizika i procedure registracije i kontrole u EU što će osigurati da Republika Srbija dobije snažan proceduralni okvir koji će joj omogućiti da odgovori na zahteve za pristupanje EU. Time će se stvoriti osnov za bezbedniju primenu sredstava za zaštitu bilja za potrošače i životnu sredinu.

Događaj je otvorio i moderirao Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prisutne su pozdravili Trejsi Galager, zamenica šefa misije Ambasade Velike Britanije u  Republici Srbiji, Pavel Svoboda, agroekonomski diplomata, Ambasada Republike Češke u Republici Srbiji i Sakelaris Hurdas, šef III sektora operacija, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Rezultate projekta predstavili su rukovodioci projekta, Džon Vinfild, Sektor za regulaciju hemikalija (CRD), Izvršna agencija za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva i Pavel Minar, Centralni institut za nadzor i testiranje u poljoprivredi Republike Češke i Bode Bahrij, ekspert iz Sektora za regulaciju hemikalija (CRD), Izvršna agencija za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva.

Više informacija o sredstvima za zaštitu bilja može se naći na internet strani: www.uzb.minpolj.gov.rs

Kategorije

Skorašnji članci

Veličina teksta
Kontrast