Саопштења рурални развој

TAIEX семинар о класирању говеђих трупова

TAIEX2Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде у сарадњи са TAIEX одељењем Еворпске комисије организовало је 1.децембра 2011. Семинар о класирању трупова одраслих грла говеда у складу са ЕУ стандардима (Workshop on carcasses’ classification of adult bovine animals according to EU standards).

Циљ семинара је био да представници произвођача, научних институција и републичке администрације добију неопходно знање о примени регулатива о класирању говеђих трупова у складу са ЕУ стандардима,  како би се у наредном периоду омогућило адекватно поређење тржишта говеђег меса са ЕУ тржиштем, као и примена тих стандарда на домаћем тржишту. Примена поменутих регулатива се користи како за плаћање произвођачима на основу квалитета, тако и за различите системе подршке произвођачима и утврђивање стања на тржишту говеђег меса.

Предавање о тренутном стању у овој области у Републици Србији држао је др Владимир Томовић,  са Технолошког факултета из Новог Сада. Andrzej Piekarewicz, Serge Massart, Pedro Diaz Peralta, и Luděk Bartoň су представили тренутно стање на пољу класирања трупова, развоју политике Европске Уније у овој области, будућем развоју по земљама чланицама и пренели искуства нових земаља чланица.

Категорије

Величина текста
Контраст