Saopštenja Ministarstva

Tanasković: Država opredeljena za razvoj i opstanak poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je danas peti Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva u Beogradu.

Tom prilikom Tanasković je istakla da subvencije u ratarstvu u Srbiji, u 2024. godini pokrivaju 46 odsto troškova proizvodnje pšenice, dok su nekada pokrivale tek 16 odsto, i taj podatak govori koliko je država opredeljena za razvoj i opstanak poljoprivrede.

Ona je naglasila će subvencije u naredne četiri godine, u svakoj narednoj  godini biti minimalno za 10 odsto veće. „Brojke najbolje govore gde smo. Posvetili smo se svakom pojedinačnom poljoprivrednom proizvođaču, i to je možda nedostajalo u sistemskom pristupu u Srbiji. Ušli smo u analizu proizvodnje svake kulture i uzgoja svake životinje i izračunali koliko treba da pokrijemo subvencijama“, rekla je Tanasković.

Ministarka je posebno naglasila ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, kao i to da će u naredne četiri godine, kroz IPARD program za poljoprivredu biti izdvojeno 600 miliona evra. „Opredeljeni smo ka EU tržišu i tu najviše izvozimo, ali ne odustajemo od otvaranja novih. Trudićemo se da pratimo rast troškova kako ne bi dolazili u disbalanse, već održali nivo koji ove godine bude postavljen kao cilj. Danas je u eAgraru 340.000 poljoprivrednika, želimo mnogo više“, poručila je ministarka.

Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2024“ trajaće do 27. januara na Beogradskom sajmu. Posetioce ove godine očekuje 500 izlagača iz Srbije i regiona, i to proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kao i proizvođače poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, semena, đubriva i pesticida kao i informacije o najnovijim tehnološkim inovacijama u prehrambenoj industriji.

Kategorije

Skorašnji članci

Veličina teksta
Kontrast