Саопштења Министарства

Танасковић: ЕУ спремна да размотри предлог да се средства ИПАРД II користе и у 2024.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је у Бриселу да је ЕУ подржала њен предлог да се рок за коришћење средстава из ИПАРД II програма у износу од 158,5 милиона евра бесповратне подршке намењене српским пољопривредницима, а који истиче 31. децембра, продужи на још годину дана.

Танасковић се у Бриселу састала са европским комесаром за пољопривреду Јанушом Војчеховским, који је позитивно реаговао на захтев и изразио спремност да се изађе у сусрет за продужење програма, а  коначна одлука биће донета у најкраћем року.

„Комесар је подржао предлог за продужетак од још годину дана како бисмо у наредном периоду дали могућност нашим пољопривредним произвођачима да уђу и искористе сва средства из ИПАРД II програма како бисмо кренули са ИПАРД III у септембру“, рекла је Танасковићева за Танјуг.

Поднета иницијатива за продужетак коришћења средстава до краја 2024. године би Србији омогућило реализацију преосталих обрађених захтева у вредности од 115,2 милиона евра.

Обрадили смо све захтеве у оквиру буџета који нам је на располагању из тог пројекта, али још нисмо одобрили све, додала је министарка и нагласила да Србија у јуну завршава и предаје  програм за ИПАРД III, те да би реализација тог дела могла да крене од септембра.

Tанасковић је навела да је од 158,5 милиона евра, 125 милиона евра допринос ЕУ.

„Од тога смо потрошили 43 милиона евра, сигурни смо да до краја године можемо да потрошимо још између 75 и 80 милиона евра, а остало бисмо пребацили на 2024. годину“ објаснила је министарка Танасковић  и оценила да би била велика штета за српске пољопривреднике уколико не бисмо добили продужетак јер би средства остала непотрошена и неискоришћена.

„Данас смо презентовали јачање кадровских капацитета, објаснили смо да смо од Владе Србије добили сагласност за запошљавање још 40 људи а у претходном периоду смо запослили 30 људи у, што је био услов из ЕУ из акционог плана“ рекла је Танасковић.  

Министарка је објаснила да ЕУ инсистира да министарство запосли руководећи, управљачки кадар ИПАРД-а на пет година, као и да су од седам помоћника директора већ постављена два у последњих месец дана, а да ће у наредних месец дана бити постављено још четири. 

       „ЕУ је кадровски капацитет изузетно битан као и то што смо се укључили на високом нивоу, а радне групаме које лично водим се одржавају на сваке две недеље “ закључила је Танасковић.

Категорије

Величина текста
Контраст