Saopštenja Ministarstva i najave

Tanasković: Inicijativa Otvoreni Balkan pokazala koliko znači svima

Kopaonik, 1. juna 2023 - Ministarka poljoprivrede Jelena Tanaskoviæ i ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupèo Nikolovski danas su otvorili panel diskusiju o "Regionalnoj povezanosti" u okviru drugog dana agrobiznis konferencije "Grow up - snaga zemlje", na Kopaoniku. Na fotografiji moderator Mihailo Vesoviæ, Privredna komora Srbije, Jelena Tanaskoviæ, Ljupèo Nikolovski, Miljan Ždrale, EBRD. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski danas su otvorili panel diskusiju o “Regionalnoj povezanosti” u okviru drugog dana agrobiznis konferencije “Grow up – snaga zemlje”, na Kopaoniku.

Ministarka Tanasković je rekla da je Srbija neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

 “Bitna činjenica je da smo u prethodnom periodu pre svega bili izvoznik sirovina, dok sada sistemski radimo na tome da pređemo na izvoz uz dodatu vrednost gotovih proizvoda”, objasnila je Tanasković..

Inicijativa Otvoreni Balkan je pokazala koliko je bitna i koliko znači svima, rekla je ministarka.

 “Samo tri članice koje su u ovoj inicijativi su u prethodnom periodu uštedele više od 30 miliona sati zbog sporazuma o slobodnom kretanju. Procena Svetske banke kaže da je ušteda od inicijative Otvoreni 

Balkan oko tri milijarde evra, od čega, polovina ide Srbiji”, objasnila je Tanasković.

Nikolovski je rekao da je Severna Makedonija fokusirana na prerađivačku industriju i na finalne proizvode.

“Otvoreni Balkan treba da se temelji na temi kvaliteta proizvoda koje ćemo plasirati na tržište”, istakao je Nikolovski.

Kako je objasnio, 2020. godina je bila rekordna u trgovinskoj razmeni.

“Skraćene su procedure čekanja na graničnim prelazima, a takođe je velika stvar i priznavanje zelenih sertifikata i analiza. Od januara 2023. godine fokusirali smo se na digitalizaciju”, rekao je Nikolovski.

Panel “Regionalna povezanost kao mogućnost razvoja”, ima za cilj da ponudi odgovore na pitanja o ulozi domaće poljoprivrede u regionu i mogućnostima za zajedničko nastupanje zemalja regiona na tržištu EU.

Organizatori regionalne agrobiznis konferencije na Kopaoniku su Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Srbije

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast