Саопштења Министарства

Танасковић: Корићењем река решавамо вишедеценијски проблем грађана Новог Пазара

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас у Новом Пазару да се корићењем река Рашке, Јошанице и Трнавице решава вишедеценијски проблем грађана тог града на југозападу Србије.

Танасковић је са министром туризма и омладине, Хусеином Мемићем, градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, представницима Јавног предузећа „Србијаводе“ и Републичке дирекције за воде, обишла недавно започете радове на уређењу водотока реке Јошанице.

Министарка Танасковић је нагласила да  Влада Србије у тај крај улаже значајна средства, а да је корићење река које су се често изливале из неуређених речних корита један од најзначајних пројеката.

Танасковић је рекла да је ово изузетно вредан пројекат не само у финансијском, већ и у смислу решавања комплетне проблематике уређења речних корита.

Пројекат ће обухватити радове на рекама Јошаница, Рашка и Трнавица у дужини од 7.200 метара. Вредност радова износиће 25 милиона евра. Радови на корићењу Јошанице су почели пре пар дана, а у понедељак крећу и радови на корићењу Трнавице, прецизирала је Танасковић.

Како је указала, овај пројекат чији је рок за завршетак 20 месеци решиће проблем грађана Новог Пазара који траје више од три деценије.

„Када се пројекат заврши грађани ће имати уређена речна корита. Надам се да ће грађани чувати реке, превише је отпада у рекама и то више не сме да буде слика Новог Пазара. Баш тај отпад прави највише проблема приликом бујичних поплава, то није случај само у Пазару већ у целој Србији. Овим пројектом решавамо егзистенцијални и еколошки проблем“, закључила је Танасковић.

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић навео је да укупна вредност инвестиција Владе Србије у Нови Пазар премашује 150 милиона евра, а да је само за овај капитални пројекат издвојено 25 милиона евра.

„Имали смо много проблема у Новом Пазару са ове три реке. Ако питате грађане, они ће вам казати да је од силних пројеката које Влада реализује у овом граду ово најважнији пројекат међу свим приоритетима. Када се пројекат заврши ми ћемо имати потпуно нова насеља. Град ће урадити приступне путеве, осветљење и биће то потпуно квалитетнији услови за живот мештана“, навео је Мемић.

Градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац, навео је да ће након окончања пројекта корићења река грађани бити безбеднији и имаће квалитетније услове за живот.

Пројекат регулације речних токова Рашке, Јошaнице и Трнавице финансира се средствима Светске банке. Инвеститор је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде –  Републичка дирекција за воде. Пројектом је предвиђено корићење Рашке, Јошанице и Трнавице у укупној дужини од 7.200 метара.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст