Saopštenja Ministarstva i najave

Tanasković: Malinari ove godine neće biti u problemu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama, izjavila je ministarka Jelena Tanasković i naglasila da se u novu otkupnu sezonu ulazi sa nešto više od 20.000 tona maline, da je urađen proračun o ceni proizvodnje i da može da kaže da malinari neće biti u problemu.

“Ono što je bitno je da ćemo u novu otkupnu sezonu maline ući sa nešto više od 20.000 tona. To je dobar podatak”, rekla je Tanasković na Kopaonik biznis forumu za Tanjug i radi poređenja dodala da smo prošle godine u isto vreme imali preko 40.000 tona maline.  Prema njenim rečima, to je pokazatelj da se tržište polako vraća na svoje.

“Cenovno je i dalje niža cena maline nego što je bilo u prethodnom periodu, ali moramo da se privikavamo na kvalitetne usluge”, naglasila je Tanasković i ukazala da je država održala još jedno obećanje dato malinarima, a to je da izračuna proizvođačku cenu.

“Druga stvar koju smo obećali primarnim proizvođačima maline, da ćemo uraditi u ovom periodu, pre nego što oni ulaze u proizvodnju maline je to da Institut za voćarstvo u Čačku izračuna koliko proizvođača u 2024. godini košta proizvodnja maline”, ukazala je Tanasković.

Prema dobijenim podacima, onaj koji ima prinos od 15 tona, njega proizvođačka cena košta 160 dinara, za prinos od 12 tona 200 dinara, a  za 10 tona 240 dinara, precizirala je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizovđačka cena niža što je prinos maline veći.

‘To je ono gde se krećemo u 2024. godini, imamo male zalihe”, navela je Tanasković i dodala da su sve prilike da malina ove godine neće biti u problemu. ”Našim proizvođačima bih rekla da nastave da se bave svojom malinom i našim crvenim zlatom, da otvorimo nova tržišta”, poručila je Tanasković i zaključila da će potražnja za malinom biti veća.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast