Саопштења Министарства

Танасковић: Повећање премије за млеко на 15 динара по литру

Mинистарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је на данашњем састанку произвођача и откупљивача млека са премијерком Аном Брнабић потврђено да ће премије бити подигнуте са 10 на 15 динара по литру млека, а субвенције по грлу са 25.000 на 30.000 динара.

На састанку је разговарано о могућности или куповине нових стеоних јуница која ће бити рефундирана до 50 одсто плаћене цене или субвенционисања женске телади, квартално, односно на годишњем нивоу у износу од 100.000 динара.

Министарка је указала на то да је кључ у контроли и организацији система, који ће фукционисати и у коме ће откупна цена млека зависити од квалитета.

Она је рекла да ће овај систем смањити могућност манипулације, да се не деси да један пољопривредни произвођач даје млеко у откуп за 38 динара, а неко продаје за 75 динара.

Танасковић је нагласила да је на данашњем састанку констатовано да минимална откупна цена од 80 динара по литру млека није реална, додавши да минимална цена ни за један пољопривредни производ не може да се уведе у закон, већ је реч о препорученој цени.

Према њеним речима, откупна цена млека у овом тренутку креће се између 60 и 65 динара, зависно од тога какав је квалитет млека и колико је развијена фарма, као и многих других параметара који улазе у цену коштања производње.

Министарка је указала на то да „Имлек“, као највећи откупљивач млека, наводи да по литру млека плаћа 71 динар, и да, када на ту цену додате премију, добијете 86 динара.

То је далеко од мале откупне цене и дефинитино су произвођачи тиме задовољни. Њих више брине то што је доста млека увежено, при чему је млеко у Европи много јефтиније него што је наша откупна цена, предочила  је она.

Танасковић је подсетила на то да је држава раније реаговала како би ограничила увоз у циљу заштите домаће производње, додавши да су на данашњем састанку у Влади први пут били заједно представници млекара и примарни произвођачи млека, као и представници трговинских ланаца.

Оно што је битно је да знамо ко су све учесници у ланцу како би сваког од њих увели у систем. То је оно чиме ћемо сад интензивно као држава да се бавимо. Свако је изнео своје проблеме који су довели до овде где смо сада, рекла је министарка и најавила да ће састанци тог типа постати редовни на кварталном нивоу.

Према њеним речима, јако је важно и то што је „Ал Дахра“ саопштила да неће затварати своје фарме, већ да ће их увећавати.  

 

Категорије

Величина текста
Контраст