Саопштења Министарства

Танасковић: Већа производња меда захваљујући подршци државе

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да се захваљујући државној подршци пчеларима, бележи повећање броја кошница и производње меда у Србији, најављујући да ће и у будућем периоду издвајања за подстицаје у том сектору бити значајна.

Танасковић је на отварању 23. Међународног стручног семинара пчеларских удружења у Алексинцу истакла да је сектор меда доживео снажан развој у претходних неколико година, при чему се мед позиционирао као значајан извозни производ Србије.

„Број кошница у Србији се континуирано повећава, а просечна годишња производња меда износи преко 7.000 тона“, навела је министарка и подсетила да је Србија земља са највише кошница по глави становника на планети.

Танасковић је указала да je и боља организација пчелара у погледу откупа и дистрибуције довела до повећања броја кошница, с обзиром да је извозна тражња повећана.

„Из године у годину, издвајања Министарства пољопривреде за бројне подстицаје у пчеларству су све већа, а поред националних мера, пчелари су били у могућности да добију и средства по основу конкурса који реализујемо у сарадњи са Светском банком“, казала је министарка на скупу у организацији Регионалне асоцијације пчеларских организација југоисточне Србије, Друштвa пчелара Алексинац и Савезa пчеларских организација Србије (СПОС), под  покровитељством општине Алексинац.

Танасковић је додала да је Влада Републике Србије помогла СПОС-у при отварању сопственог погона за прикупљање и пласман меда са целе територије Србије што је пчеларима омогућило да сами пласирају свој мед,  без посредника, те да тако постигну највишу цену за свој производ.

Танасковић је навела и да активности СПОС-а могу да послуже као пример добре организације и максималног залагања удружења за добробит својих чланова.

Председник СПОС-а Родољуб Живадиновић навео је да држава данас издваја преко 7 милиона евра подршке пчеларству кроз субвенције, као и да је са 25% учествовала у трошковима изградње Погона за пласман меда.

Живадиновић је на крају рекао да СПОС стоји на располагању министарки Танасковић за даљу сарадњу у циљу додатног унапређења тог сектора и да се нада још јачој подршци пчеларима у будућности.

Категорије

Величина текста
Контраст