Саопштења пољопривредне политике

У Србији спроведено испитивање квалитета свињских трупова ради класирања у складу са прописима ЕУ

Од 20. фебруара до 3. марта одржан је оглед дисекције свињских трупова за процену референтног процента немасног меса у оквиру Твининг пројекта „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ који финансира ЕУ.

Пет научника и стручњака с Института за пољопривредно-прехрамбена истраживања и технологије (ИРТА) из Шпаније сарађивало је с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, у циљу спровођења низа активности у вези с класирањем трупова.

Закон Европске уније (ЕУ) захтева да се сецира најмање 10 и скенира 120 свињских полутки. Током испитивања спроведеног у Србији, обучени месари су у потпуности сецирали 20 полутки, а скенирано је 130, чиме су испуњени захтеви закона у ЕУ.

Тим стручњака је користио мобилну компјутерску томографију (ЦТ) за скенирање, која се користи у различитим земљама ради спровођења испитивања скенирања.  Реч је о технологији која омогућава добијање слика унутрашњости тела и стога се може применити на живе животиње, трупове или полутке, као и на друге прехрамбене производе. Употреба скенера омогућава уштеду времена и новца и даје тачније резултате, јер се њиме, између осталог, добијају стварне мере уместо процена.

ЦТ је био инсталиран у приколици института ИРТА која је стигла у Србију и налазила се у кланици, све до краја огледа, а по завршетку је враћена у Шпанију. То је омогућило тродимензионалну реконструкцију животиња. ЕУ је одобрила употребу компјутерске томографије као референтног система за калибрацију опреме за класирање трупова.

Овим испитивањем стручњаци ће добити потребне податке за калибрацију и одобрење метода класирања свињских трупова.

Оглед дисекције су подржали Институт за нуклеарне науке Винча, Пољопривредни факултет у Новом Саду и кланице Ђурђевић, Недељковић и Агропапук.

Категорије

Величина текста
Контраст