Saopštenja poljoprivredne politike

U Srbiji sprovedeno ispitivanje kvaliteta svinjskih trupova radi klasiranja u skladu sa propisima EU

Od 20. februara do 3. marta održan je ogled disekcije svinjskih trupova za procenu referentnog procenta nemasnog mesa u okviru Tvining projekta „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ koji finansira EU.

Pet naučnika i stručnjaka s Instituta za poljoprivredno-prehrambena istraživanja i tehnologije (IRTA) iz Španije sarađivalo je s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, u cilju sprovođenja niza aktivnosti u vezi s klasiranjem trupova.

Zakon Evropske unije (EU) zahteva da se secira najmanje 10 i skenira 120 svinjskih polutki. Tokom ispitivanja sprovedenog u Srbiji, obučeni mesari su u potpunosti secirali 20 polutki, a skenirano je 130, čime su ispunjeni zahtevi zakona u EU.

Tim stručnjaka je koristio mobilnu kompjutersku tomografiju (CT) za skeniranje, koja se koristi u različitim zemljama radi sprovođenja ispitivanja skeniranja.  Reč je o tehnologiji koja omogućava dobijanje slika unutrašnjosti tela i stoga se može primeniti na žive životinje, trupove ili polutke, kao i na druge prehrambene proizvode. Upotreba skenera omogućava uštedu vremena i novca i daje tačnije rezultate, jer se njime, između ostalog, dobijaju stvarne mere umesto procena.

CT je bio instaliran u prikolici instituta IRTA koja je stigla u Srbiju i nalazila se u klanici, sve do kraja ogleda, a po završetku je vraćena u Španiju. To je omogućilo trodimenzionalnu rekonstrukciju životinja. EU je odobrila upotrebu kompjuterske tomografije kao referentnog sistema za kalibraciju opreme za klasiranje trupova.

Ovim ispitivanjem stručnjaci će dobiti potrebne podatke za kalibraciju i odobrenje metoda klasiranja svinjskih trupova.

Ogled disekcije su podržali Institut za nuklearne nauke Vinča, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i klanice Đurđević, Nedeljković i Agropapuk.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast