Саопштења Министарства

У Тополи отворена нова хладњача финансирана из средстава ИПАРД-а

Дуго очекивани резултати инвестиција из средстава ИПАРД фонда који се пласирају уз помоћ Европске уније и Министарства пољопривреде  коначно почињу да се указују на нашим имањима. Ресорни министар са сарадницима данас је посетио Тополу где је породица Јокић захваљујући добијеним средствима саградила савремну хладњачу на 4.000 квадратних метара. Хладњача је капацитета 2.500 тона, а смештена у селу Крћевац. Ова значајна инвестиција намењена је да пре свега буде складиште јабука али и другог воћа.

Упркос причама да административна процедура и услови које морају да  испуне су исувише компликовани Јокићи управо показују супротно. Не само да није непотребно компликовано већ је онако како треба да буде и како заправо треба да се контролише примена овако озбиљних субвенција у пољопривреди.

Како је овом приликом речено у хладњачу је инвестирано 215 милиона динара, а остварен је повраћај  од 107 милиона динара.

„Ова хладњача од великог је значаја за нашу будућу производњу јер кад имамо овакав простор у ком  складиштимо јабуке, можемо да бирамо тренутак кадa ћемо је понудити на тржишту, али и испунити захтевне услове чувања воћа намењеног извозу на европско и светско тржиште. Ово је шанса и за запослење мештана јер је посао у хладњачи добило 35 људи“ рекао је окупљеним новинарима Милош Јокић власник компаније „Терра Оптима“ из Крћевца код Тополе која је искористила ИПАРД средства.

Током обиласка нове хладњаче у Тополи Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је рекао: „Ово је један од пет сличних пројеката који ће бити реализовани, а за који је обезбеђен повраћај 50 одсто. Није лако, али је могуће успети и то нарочито у месту које је богом дано за бављење воћарством као што је Топола где имате преко 5.000 хектара под воћем. Ово је практичан пример да се може остварити подстицај и да треба покушати”. Осврћући се на целокупну територију Тополе, Недимовић је рекао да се ради на систему за наводњавање и да је регулисана противградна заштита аутоматизацијом центра на Букуљи. “Дајемо субвенције и то су најбољи услови које су пољопривредници икада добили на овом простору. На њима је само да заврну рукаве, да се потруде, воле свој посао, улажу у њега и успех неће изостати. Ми смо ту да им обезбедимо све услове“, закључио је министар Недимовић.

Терра Оптима је иначе  породична фирма основана 2013. године. Поред нове хладњаче налазе се и воћњаци који се простиру на 104 хектара, од тога 60 хектара заузимају савремени засади јабуке.

“Поред засада у Тополи имамо засад и у Сокобањи. Заступљене су сорте Гала, Фуџи и Црвени делишес које пласирамо највише на страна тржишта попут Малезије, Индије и Уједињених Арапских Емирата” објаснио је овом приликом Милош Јокић који је био домаћин ресорном министру Браниславу Недимовићу.

Према подацима које је саопштио Недимовић, када су у питању ИПАРД програми,  пољопривредницима ће бити доступно око 225 милиона евра и биће подржано преко 150 пројеката на територији Србије.

Категорије

Величина текста
Контраст