Саопштења Министарства

УАП: Уручен финансијски споразум за ИПАРД

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић присуствовао је данас уручењу финансијског споразума о одобравању средстава из ИПАРД фондова за рурални развој и пољопривреду чиме је српским пољопривредницима омогућено да користе инвестициону подршку у износу од 175 милиона евра бесповратне помоћи до 2020. године.

Шeф Дeлeгaциje Eвропске уније у Републици Србиjи Њ.E. Сeм Фaбрици уручио је министру за европске интеграције Јадранки Јоксимовић потписан IPARD II финансијски споразум 2014 -2020 закључен између Владе Републике Србије и Европске комисије.

Министар Недимовић је том приликом рекао да је потписивање споразума резултат рада Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде са Европском комисијом. По његовим речима 400 милиона евра инвестиција је намењено за опрему, механизацију и објекте што ће створити додату вредност и створити ресурсе за прерађивачку индустрију.

Министар Недимовић је подвукао да је за средства ИПАРД фондова аплицирало око 500 пољопривредника и најавио да ће, након обраде, први уговори бити потписани 5. јула 2018. године.

Фабрици је у новом седишту Управе за аграрна плаћања на Новом Београду, рекао да ИПАРД II подразумева грант од 175 милиона евра, а да ће уз допринос локалних власти и приватног финансирања бити инвестирано око 400 милиона евра у пољопривреду и додао да је пољопривреда велики потенцијал за раст јер она чини 10 одсто БДП Србије, 20 одсто запослених је у пољопривреди а 50 одсто извоза пољопривредних производа иде у Европску унију.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је оценила да је овај програм важан због усклађивања пољопривредне политике Србије са заједничком европском политиком у том сектору.

Категорије

Величина текста
Контраст