Саопштења Министарства

Уговорен извоз српских вина на кинеско тржиште

У Београду је данас потписан уговор између кинеске компаније Ningbo и винаријa Мрђанин и Ђурђић о извозу 110.000 боца српских вина на кинеско тржиште, у вредности од 800.000 еура.

Документ је потписан у оквиру првог међународног сајма вина „Винска визија Отвореног Балкана” који је отворен данас на Београдском сајму и трајаће до 4. септембра.

Потписивању су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Манифестација се организује под покровитељством влада Републике Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”.

Компанија „Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd „ поседује продавнице у 50 градова широм Кине за продају познатих и квалитетних производа из Србије, као и из других држава региона.

Та кинеска компанија покренула је и платформе за е-трговину Српска продавница што је довело до значајног повећања продаје српских производа у Кини. Планирају и да почетком новембра 2022 године у Србији промовишу потпуно нову платформу која ће објединити продају српске винске индустрије на кинеском тржишту .

Своја вина у Кину ће имати прилику да пласирају две винарије из Сремских Карловаца – Ђурђић која је једина винарија тзв. тосканског типа на том подручју, као и винарија Мрђанин која се већ четири генерацијe бави виноградарством и винарством на обронцима Фрушке Горе.

На манифестацији „Винска визија Отвореног Балкана” учествује више од 355 излагача из 22 земље. Из Србије ће се представити 169 излагача, из Албаније 21, док из Северне Македоније долази 44 излагача. 

Током Сајма, посетиоци ће имати прилику да посете различите тематски дефинисане сале, и такође да се едукују и науче све што желе да сазнају о историји и пореклу вина, процесу производње, врстама вина, конзумацији и, наравно, да дегустирају и купе неке од најлепших вина балканског региона и света.

Током четвородневне манифестације биће организовано међународно оцењивање вина „Open Balkan Wine Trophy”. Вина ће оцењивати 25 међународних винских судија из целог света, а међу њима ће се наћи чак пет носилаца титуле Master of Wine, најпрестижнијег звања у свету вина.

Саставни део „Винске визије Отвореног Балкана” биће и пословни сусрети излагача вина, представника водећих малопродајних ланаца и представника HORECA индустрије. То ће уједно бити и прилика за све излагаче за даље унапређење сарадње, умрежавање регионалних винарских и сродних индустрија, као и јачање пословних партнерстава и контаката. 

Поред тога, биће одржан и Сајам хране, који ће представити све најпознатије гастрономске специјалитете из овог дела Европе.

 

Категорије

Величина текста
Контраст