Saopštenja međunarodne saradnje

Uspešan završetak tvining projekta u oblasti upravljanja vodama u Srbiji

U Beogradu je održana završna konferencija tvining projekta „Podrška planiranju politika u oblasti upravljanja vodama“, koji je Generalni direktorat Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju naveo kao izuzetno uspešan.

Projekat u ukupnoj vrednosti od 1,5 miliona evra finansirala je Evropska unija, u cilju podrške Republici Srbiji u procesu pripreme za pristupanje EU.

Tokom osamnaest meseci trajanja projekta međunarodni tim stručnjaka iz Nemačke, Austrije i Holandije imao je priliku da podrži srpske institucije u oblasti upravljanja vodama u izradi prvog Plana upravljanja vodama na teritoriji Srbije.

U isto vreme, zahvaljujući odličnoj saradnji, kapaciteti Republičke direkcije za vode i javnih vodoprivrednih preduzeća „Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“ prilagođeni su ciljevima Okvirne direktive o vodama (ODV) koja predstavlja jedan od najambicioznijih delova zakonodavstva EU u oblasti životne sredine.

Države članice EU moraju ispuniti ovaj cilj kako bi sačuvale svoje vodne resurse i rešile pitanja klimatskih promena. Prekretnica u politici zaštite voda postignuta je zajedničkom izradom Plana upravljanja na teritoriji Srbije za period 2021-2027, jer se uporedno planiranje trenutno odvija u svim državama članicama EU.

Stalni savetnik na tvining projektu Štefan fon Kajc izjavio je da su rezultati relevantni za Srbiju, kao i za celu EU, jer voda ne poznaje granice, kao i da će opisane mere pomoći u postizanju dugoročnog cilja dobrog statusa svih reka i podzemnih voda, zaštititi pravilno snabdevanje vodom, smanjiti zagađenje voda i zaštititi biodiverzitet.

Generalni direktorat Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju je odabrao ovaj projekat kao izuzetno uspešan u Republici Srbiji. Više informacija je dostupno na vebsajtu Evropske komisije:

https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/ezaf20001enn.pdf.

 

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast