Saopštenja Ministarstva

Veliki potencijali za dalje unapređenje saradnje Srbije i Kine u oblasti poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Učesnici sastanka su se složili da su investicije i poljoprivredna tehnologija oblasti u kojima Srbija i Kina treba još više da sarađuju u budućnosti.

Ministarka Tanasković je istakla da je ponosna na činjenicu da su bilateralni, politički i ekonomski odnosi i saradnja između Srbije i Kine izuzetno razvijeni i što se konstantno unapređuju i podižu na viši nivo.

Posebno sam ponosna što poljoprivreda, kao resor na čijem sam čelu, predstavlja jednu od prioritetnih oblasti saradnje između naše dve prijateljske zemlje, navela je Tanasković.

„S toga smatram da je naš zadatak, da zajedničkim naporima doprinesemo njenom sveobuhvatnom unapređenju, kako na institucionalnom nivou, tako i u domenu robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“, naglasila je Tanasković.

Ambasadorka Čen Bo čestitala je najpre ministarki Tanasković na imenovanju, istakavši da je poljoprivreda stub ekonomije i za Srbiju i za Kinu, i da je saradnja u toj oblasti od velikog značaja za bilateralnu saradnju.

Čen Bo je ukazala da je glavna tačka saradnje trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, čiji se obim iz godine u godinu povećava i naglasila da su srpski proizvodi visokokvalitetni.

Kineski investitori pokazuju i veliko interesovanje za nova ulaganja u Srbiji u prehrambenoj industriji, kao i za izgradnju distributivnog centra u Srbiji, navela je Čen Bo.

U oblasti poljoprivrednih tehnologija takođe postoje velike mogućnosti za saradnju stručnjaka iz Srbije i Kine, kazala je Čen Bo.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast