Саопштења Министарства Активности министра

Велики потенцијали за извоз српских пољопривредних производа на тржиште Турске

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар хране, пољопривреде и сточарства Републике Турске Ахмет Ешреф Факибаба потписали су данас,  22. августа 2017. године у Београду Акциони план у области пољопривреде за 2017. и 2018. годину.

Документ је потписан након билатералног састанка Недимовића и Факибабе, организованог уочи отварања турско-српског Агробизнис Форума, на ком учествује више од 150 представника турских пољопривредних фирми, али и продајних ланаца као могућих откупљивача српских производа.

Министар Недимовић је изјавио да је са турским колегом разговарао о извозу јунећег меса и рафинисаног и сировог сунцокретовог уља из Србије.

Недимовић је пренео да је на састанку било речи о три теме – постојећем споразуму о слободној трговини у области пољопривреде и могућности повећања спољнотрговинске размене, инвестицијама у сточарство, воћарство и повртарство и новом усаглашавању квота за различите пољопривредне производе у корист обе стране.

Према речима Недимовића, постоји јако добар политички оквир између две земље који је створен између председника Републике Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана који омогућава лакшу и ефикаснију сарадњу и у области пољопривреде.

Недимовић је навео да су  разлог за организовање турско-српског Агробизнис Форума и инвестиције у прехрамбену индустрију.

„Србија је отворена за инвестиције из Турске, јер су нам потребна улагања и у прехрамбеној и у пољопривредној индустрији“, указао је министар Недимовић.

Недимовић је додао да Србија у логистичком смислу може бити платформа Турској за ЕУ и Русију, док је Турска пролаз Србији ка Азији и Блиском истоку.

Министар Факибаба је поручио да су српски инвеститори добродошли у ту земљу.

Имамо много области у којима можемо да сарађујемо. Желимо да узајамно унапредимо увоз и извоз обе земље и треба пуно и стрпљиво да радимо да би достигли милијарду долара извоза, истакао је Факибаба.

Факибаба је закључио да је Агробизнис Форум у Београду  један од начина за унапређење сарадње и достизање зацртаних циљева.

Категорије

Величина текста
Контраст