Саопштења

Велико интересовање за први конкурс Министарства пољопривреде под називом 50:40:10

саопштење

Министарство пољопривреде, шумарства и водoпривреде пре нешто мање од месец дана расписало је први од три конкурса које ће финансирати у сарадњи са Светском банком. До истека рока остало је још два дана, а према подацима ресорног Министарства до сада је на конкурс за који могу да се пријаве воћари, виноградари, повртари и произвођачи цвећа пристигло скоро 1000 пријава. Упркос првобитном мишљењу да је тешко попунити захтев пољопривредници су ипак успели да брзо савладају ову „препреку“ и у највећем броју су правилно попунили захтеве. У томе су им помагале Саветодавне службе које такође финансира Министарство пољопривреде али и консултантске куће чији трошкови рада ће такође бити признати за финансирање пројакaта које предлажу произвођачи. Према досадашњој анализи поднетих захтева највише заинтересованих има повртара а затим воћара. У наредним корацима биће процењено ко испуњава услове за даље и такви пројекти пољопривредника ће бити оцењени на основу  предложених бизнис планова. Највише ће се финансирати пројекти који унапређују рад газдинства, еколошки су прихватљиви и доносе највећу корист произвођачима. Приоритет, како је и раније речено, имаће жене и млади, чланови задруга и пољопривредници из мање развијених општина.

Наредни позив очекује се већ у јулу и он ће важити за сточаре док ће ратари моћи да се пријаве у септембру. Предвиђено је да се за ове намене утроши 20 милиона евра, а на конкурс могу да се пријаве мањи и произвођачи са средњом величином поседа који нису у могућности да конкуришу за ИПАРД средства.

Конкурс који је у јавности заживео под називом 50:40:10 је заправо тако осмишљен да пољопривредник добија унапред одобрена средства на основу пројекта и то тако да пола средстава добија бесповратно, за 40% финансира се из кредита банке у којој пољопривредник има рачун регистрованог газдинства и под условима те банке, а само 10% треба да има личног учешћа. Прве исплате новца очекују се у октобру и то воћарима, виноградарима, повртарима и произвођачима цвећа који су први и подносили захтеве док ће остали новац добијати до краја године.

Уколико се настави тренд укидања мера у вези са актуелном пандемијом представници Министарства ће и на терену бити више у директном контакту са пољопривредницима тако што ће се организовати предавања и указивати на начин како да се остваре подстицаји на конкурсима. 

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст